Hlavní obsah

Týrání vyhnalo vloni z domova 1400 dětí

– Praha

Kvůli týrání, zneužívání a zanedbávání muselo loni odejít z domova k příbuzným, pěstounům, do azylových domů či ústavů zhruba 1400 dětí. Jejich počet každoročně roste. Přibývá zároveň také případů, které sociální pracovníci řeší. Za posledních deset let se množství kauz zvýšilo téměř pětkrát.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V minulém roce po špatném zacházení zemřeli dva chlapci a čtyři děvčata. Celkem 187 dětí pobývalo v nemocnici. Tělesné poškození utrpělo 45 hochů a 59 dívek, posttraumatickou stresovou poruchu má 315 dětí. Těhotenstvím skončilo 37 případů.

Zatímco v roce 2005 se úřady zabývaly ani ne 2000 případů, loni dostaly přes 9400 oznámení. Vyplývá to z ročních výkazů ministerstva práce o ochraně dětí. Podle expertů za růstem počtu kauz je hlavně větší všímavost okolí.

Loni sociální pracovníci evidovali 9433 týraných, zneužívaných a zanedbávaných dětí - 4641 chlapců a 4792 děvčat. K příbuzným, pěstounům, do azylového domu či ústavu muselo odejít 680 hochů a 719 dívek.

O život přišlo šest dětí. V nemocnici se muselo léčit 140 hochů a dívek. Celkem 96 dětí mělo tělesné poškození a 667 vážné trauma. Po zneužívání bylo 47 dívek těhotných.

Nejvíc úmrtí zaznamenaly úřady v roce 2012. Tehdy bylo 13 utýraných dětí. Nejvíc hospitalizací evidovali úředníci předloni - 240.

Okolí je všímavější

Senátorka a prezidentka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová už dříve řekla, že česká společnost násilí na dětech stále vnímá jako součást výchovy. Rostoucí počty případů, kterými se úřady zabývají, ale podle ní ukazují na větší všímavost a citlivost okolí. To bití dětí či jiné nevhodné zacházení mlčky nepřehlíží.

Experti na problematiku ochrany dětí uvádějí, že pokud by řada domácností dostala včasnou podporu a pomoc, nemusely by se z nich děti vůbec odebírat. Pokud už by k tomu úřady přikročily, měli by se chlapci a děvčata po vyřešení problémů vrátit domů, nebo by se měli co nejrychleji dostat do náhradní rodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám