Hlavní obsah

Skoro se mi tomu nechce věřit, prohlásila Jourová o ztracených dokumentech k Čapímu hnízdu

– Praha
Novinky, zpe

Chybějící klíčové dokumenty k Čapímu hnízdu ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše vyvolávají podle eurokomisařky Věry Jourové (ANO) pocit, že něco není v pořádku. České televizi ve čtvrtek řekla, že sdělením byla překvapená a skoro se jí tomu nechce věřit.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ANO Andrej Babiš a eurokomisařka Věra Jourová

Článek

„To jednoznačně u mě vyvolává pocit, že něco není v pořádku, protože si neumím představit, že by se nedohledaly listiny v momentu, kdy žádáte o dotaci, tak je to minimálně jeden originál, jedna ověřená kopie, nebo bývalo to zvykem. Jsou tam elektronické dokumenty,“ řekla Jourová.

„Takže já jsem tím sdělením byla velmi překvapená a skoro se mi tomu nechce věřit,“ dodala eurokomisařka. I přesto prý věří, že v kauze k porušení zákona nedošlo. Chce ale počkat na výsledky vyšetřování.

Čapí hnízdo kromě české policie prošetřuje i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Je to zase dezinformace, tvrdí Babiš

Server Neovlivni.cz ve středu přišel s informací, že auditorům se nepodařilo dohledat dokumenty, které by doložily skutečné majitele Čapího hnízda v době obdržení padesátimiliónové dotace. [celá zpráva]

Babiš tvrdí, že anonymní akcie v době udělení unijní dotace patřily jeho dětem a bratrovi Babišovy partnerky Martinu Herodesovi. K ověření Babišových slov by podle serveru stačilo předložit listiny osob přítomných ve valných hromadách společnosti Farma Čapí hnízdo nebo plnou moc, pokud se akcionáři nechali někým zastupovat. Tyto doklady se ale nepodařilo dohledat.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministryně pro místní rozvoj a kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová z hnutí ANO.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Babiš na dotaz Novinek nereagoval. České televizi ale ve čtvrtek řekl, že „je to zase dezinformace, která má navést nějakou atmosféru, že se ztratily dokumenty“. Prezenčka z valné hromady je podle něj irelevantní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám