Hlavní obsah

Zbrojař Strnad výrazně roste a luxuje lidi z obrany

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ozbrojené složky a zbrojařské firmy byly vždy propojené nádoby, ale v posledních letech se s bývalými důstojníky a ministerskými úředníky, kteří pracují pro české zbrojaře, roztrhl pytel. Nejvíce jsou vidět ve firmách expandujícího zbrojaře Jaroslava Strnada, který všechny své firmy zastřešil pod značku Czechoslovak Group (CSG).

Foto: Pavel Karban, Právo

Zbrojař a spolumajitel automobilky Tatra Jaroslav Strnad

Článek

Novým přírůstkem ve Strnadově týmu je bývalý velitel Hradní stráže Radim Studený, který od prezidenta odešel po trenýrkové aféře a nové uplatnění našel v kopřivnické Tatře. [celá zpráva]

Zakázku od CSG na restrukturalizaci Dubnického metalurgického závodu na Slovensku, kterou Strnad spoluvlastní, dostal čerstvě i bývalý generální sekretář ministra obrany Jan Vylita. Ten musel nedobrovolně odejít z místa hlavního auditora NATO v Bruselu, protože přišel o bezpečnostní prověrku. [celá zpráva]

Podle Vylity neoprávněné odebrání prověrky mu přineslo existenční potíže. „Poté, co se o mně psalo, není vůbec jednoduché shánět práci. Tady jsem dostal zajímavou práci na restrukturalizaci společnosti, což je činnost, kterou jsem dříve dělal,“ řekl Právu Vylita, který pracuje na živnostenský list.

Před časem začal šéfovat vojenskému programu Tatrovky bývalý ředitel Vojenského opravárenského podniku VOP v Novém Jičíně Adolf Veřmiřovský. Ten čelí obvinění policie, že se účastnil nevýhodných obchodů mezi obranou a jednou ze Strnadových firem.

Obchodním ředitelem Excalibur Army se před časem stal zase obchodní ředitel VOP Richard Kuběna.

Již delší dobu pro Strnada pracuje bývalý šéf vyzbrojování Jiří Staněk, který je společně s exministryní Vlastou Parkanovou obžalován v kauze letounů Casa, a ředitel vyzbrojování pozemního vojska Vladimír Matyáš.

Práci ve zbrojařské společnosti získal i bývalý voják Aleš Klepek a šéf kabinetu ministrů obrany Martina Bartáka a Karolíny Peake.

Tržby zdvojnásobil

CSG je nejrychleji rostoucí firmou ve zbrojařském oboru, její tržby se v minulém roce skoro zdvojnásobily na 12 miliard korun. Společnost měla zisk půl miliardy korun a ve skoro deseti firmách v Česku a na Slovensku zaměstnává 4410 lidí.

Kromě Tatry a Excalibur Army má Strnad většinu ve firmě Dako, která vyrábí vlakové brzdy, vlastní firmu Karbox, která se specializuje na kontejnery. Nově přikoupil pardubického producenta radarů Retii a také továrnu na nákladní vozy Avia.

Důvodem je jejich odbornost a praxe, která se často jinde než v ozbrojených složkách nedá získat, a znalost armádního prostředí
Andrej Čírtek, mluvčí CSG

Podle mluvčího CSG Andreje Čírtka je mezi zbrojaři po bývalých vojácích a úřednících, kteří z resortu odchází, poptávka. „Důvodem je jejich odbornost a praxe, která se často jinde než v ozbrojených složkách nedá získat, a znalost armádního prostředí,“ řekl Právu Čírtek, sám bývalý mluvčí obrany.

Podle něj nemůže nikdo tvrdit, že by lidé, kteří k CSG přišli z obrany či armády, byli ve střetu zájmů, protože Strnadovy firmy české armádě dodávají jen několik procent své produkce.

„Vím, jak armáda složitě nakupuje“

Podle rezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka zbrojaři v Česku zaměstnávají desítky bývalých důstojníků a úředníků. „Tady i v zahraničí je to zcela běžná praxe, nemělo by to ale překročit hranici etických pravidel,“ řekl Právu Hynek.

Nepřípustný je třeba tvrdý lobbing u exkolegů na ministerstvu. Vojáci byli i šéfové uherskobrodské České zbrojovky. Generální ředitel Lubomír Kovařík pilotoval stíhačky. Manažer armádní výroby ČZ Petr Vávra byl plukovníkem ve funkci ředitele akvizic Velitelství společných sil v Olomouci. Podle svých slov byl pro zbrojovku zajímavý ne kvůli kontaktům, ale protože ví, jak armáda nakupuje.

„Kontakty hrají roli možná u generálů, já jsem znal složitý systém pořizování majetku,“ řekl Právu Vávra.

Nemáme žádný právní nástroj, jak podobným věcem zabránit
ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Do státní firmy Explosia, která vyrábí trhaviny, odešel bývalý šéf vyzbrojování generál Pavel Bulant, a stal se tu obchodním ředitelem. Jeho nástupce na sekci vyzbrojování, exnáměstek a generál Bohuslav Dvořák, zase začal radit výrobci pasivních radarů firmě Era, kterou ovládli zbrojaři z Omnipolu.

Pro ně také dělá řada bývalých vojáků a úředníků, např. exnáčelník dělostřelectva František Komrska.

Konkureční doložka netrvá věčně

Generálové ve výslužbě se hojně nechávají najímat jako poradci a konzultanti. Generál Ivo Zbořil radí např. Meoptě. Bývalý náčelník vojenského zpravodajství, generál František Štěpánek, radí řediteli SVOS Přelouč.

Přestupy jsou i opačné. Jaroslav Trávníček v dubnu přešel z pozice ředitele Poličských strojíren na místo technického ředitele Vojenského technického ústavu, který patří pod obranu. Ministerstvu se přechody ke zbrojařům příliš nelíbí, ale nemá na ně páky. Pouze manažeři vojenských podniků mají půlroční konkurenční doložku.

„Určitý problém to samozřejmě je. Nemáme ale žádný právní nástroj, jak podobným věcem zabránit. I konkurenční doložka u vysokých manažerů má jen přechodné trvání,“ řekl Právu ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Dodal, že se zbrojařům nelze divit, že v malé zemi jako Česko shánějí odborníky, kde se dá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám