Hlavní obsah

Lesy u Říčan nejsou Lichtenštejnů, potvrdil soud

Praha
Aktualizováno

Lesy v okolí Říčan patří státu, nikoliv nadaci knížete z Lichtenštejna. Potvrdil to ve středu středočeský krajský soud, který zamítl odvolání nadace. Původní zápis v katastru nemovitostí, který jako vlastníka stanovil Lichtenštejny, vznikl chybou úředníků. Verdikt je pravomocný. Žaloba, kterou podal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), se týkala 600 hektarů lesa.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Žaloba, kterou podal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), se týkala 600 hektarů lesa. Ilustrační snímek

Článek

Pozemky byly v katastru zapsány na nadaci, jež je dědicem zesnulého knížete Františka Josefa II. Ten se ovšem podle československých soudů přihlásil ve 30. letech k německé národnosti, a proto jeho majetek propadl státu na základě Benešových dekretů.

„Už jsme deklarovali, že pokud tento soud prohrajeme, dovoláme se k Nejvyššímu soudu a k dalším instancím v rámci českého práva,” řekl mluvčí nadace Michal Růžička. Nadace považuje verdikt soudu za další konfiskaci, dodal.

Mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka v tiskové zprávě uvedl, že úřad je připraven hájit zájmy ČR i v případě dovolání.

Nadace: Překrucování historie

Tvrzení o tom, že se kníže hlásil k Němcům, nadace odmítala. Zdůrazňovala, že byl občanem Lichtenštejnska, které bylo ve druhé světové válce neutrální.

Považovat takového cizince za Němce kvůli konfiskaci jeho majetku je podle nadace hrubým překrucováním historických faktů i českého a mezinárodního práva. Konfiskaci půdy pak vnímá jako pokračování křivdy, kterou podle ní rodině způsobily komunistické soudy.

Odvolací soud ve středu nejprve zamítl provádění dalších listinných důkazů a výslechů svědků, které navrhoval zástupce nadace Aleš Linhart.

"Účastník nemá právo na to, aby byly provedeny veškeré jím navržené důkazy, soud provádí jen ty, které jsou s ohledem na předmět řízení a aplikované normy relevantní," konstatovala předsedkyně senátu Kateřina Švecová.

Přechod vlastnictví na základě dekretu

Po závěrečných návrzích stran pak senát potvrdil rozhodnutí nižší instance. "V plném rozsahu jsme se ztotožnili se skutkovými i právními závěry soudu prvního stupně," vysvětlila Švecová. K přechodu vlastnictví podle soudu došlo na základě dekretu bez ohledu na to, kdo byl zapsán v katastru.

Žalobě státu na určení vlastnictví vyhověl loni v listopadu Okresní soud pro Prahu-východ. Stanovil, že vlastníkem nemovitostí je stát, a navíc nadaci nařídil uhradit České republice 50 000 korun, které stát zaplatil jako soudní poplatek. Nadace se odvolala, nebyla však úspěšná.

Reklama

Související články

Lichtenštejni znovu žádají majetek v Česku

Majetkové požadavky rodu Lichtenštejnů vůči českému státu jsou znovu na scéně: lichtenštejnský kníže Hans Adam II. (69) v úterý v Olomouci řekl, že vztahy s ČR...

Zámek v Opočně patří státu, rozhodl soud

Renesanční zámek v Opočně zůstává státu. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Hradci Králové, který potvrdil rozhodnutí prvoinstančního Okresního soudu...

Výběr článků

Načítám