Hlavní obsah

Život v kufříku pomůže odloženým dětem

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

První fotografie, otisk rukou a nožiček, dudlík, kojenecká lahev. Krátký výčet věcí v kufřících určených pro novorozence, které míří do kojeneckých ústavů či pěstounské péče. Akce Život v kufříku by měl těmto dětem pomoci získat památky na své rané dětství. Do projektu se zapojily Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Thomayerova nemocnice v Praze.

Život v kufříku pomůže odloženým dětemVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

„Dětem, které míří do náhradní péče, darujeme kufřík na cestu svým životem. Jsou tam symbolické dárečky jako botičky, obleček, čepička, dudlík, kojenecká lahev. Pak je tam památníček, do kterého děláme dětské otisky rukou i nohou a napíší se tam základní údaje, jako je váha, barva očí po narození. Je tam i výtisk novin ze dne, kdy se dítě narodilo,“ popsala Novinkám zakladatelka projektu Martina Wojtylová Opava.

Věci z kufříku by v budoucnu měly dětem pomoci získat informace a hmatatelné důkazy o jejich raném období. „Často se děti v dospělosti zajímají o to, jaký to byl den, když přišly na svět. Zda svítilo sluníčko a podobně. Všechny tyto informace jsou velice důležité pro budování identity,“ tvrdí Wojtylová Opava.

Cílem projektu Život v kufříku je darování vlastního kufříku každému odloženému či odebranému novorozenci a zavedení projektu do běžné praxe všech 60 porodnic v republice. Po Thomayerově nemocnici míří akce do Olomouce a Znojma.

Reklama

Výběr článků

Načítám