Hlavní obsah

Aktivista si chce na 17. listopad zamluvit Albertov, Hradčanské náměstí i cestu na Hrad

Praha
Aktualizováno

O pořádání akcí v Praze ve státní svátek 17. listopadu je boj. Na magistrát přišlo během prvního dne velké množství oznámení. Aktivista Jan Cemper si chce například zamluvit Albertov i Hradčanské náměstí. Nahlásil také průvody z náměstí Míru a Národní třídy na Albertov a z Albertova na Hrad.

Foto: Stanislava Seďová, Právo

Oslava náhradního 17. listopadu na Albertově

Článek

Zástupce facebookové iniciativy Proti projevům nenávisti Cemper si Albertov na 17. listopad zamluvil bezprostředně po půlnoci. Cemper řekl Právu, že si Albertov zabral proto, aby se na místě nekonaly podobné akce jako loni během 17. listopadu.

„Udělal jsem to proto, aby si prostor nezabrali různí extremisté. Jsem pro, aby si Albertov vzali na starost především akademici, protože jde o Mezinárodní den studentstva. Jestli bude nějaký protest proti prezidentovi, tak na Hradčanském náměstí,“ uvedl Cemper. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman (vpravo) a Martin Konvička

Albertov býval tradičním místem, kde si vysokoškolští studenti připomínali události 17. listopadu let 1939 a 1989. Loni se to změnilo, protože kvůli shromáždění Bloku proti islámu za účasti prezidenta Miloše Zemana studenti na toto místo nesměli.

Chystali se proto zažádat o povolení shromáždění na Albertově v nejbližší možný termín. „Dohodnu si kulatý stůl s lidmi, kteří dělali skutečný 17. listopad na Albertově. Tedy ten, který se loni konal 22. listopadu,” uvedl.

Foto: Mapy.cz

Pět dní po státním svátku na „náhradní” akci na připomenutí událostí 17. listopadu 1939 a 1989 dorazily tisíce studentů i dalších lidí. [celá zpráva]

Jsme první, hlásí Karlova univerzita

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman uvedl, že ačkoli se Cemperovo oznámení dostalo na úřad jako první, po konečném vyhodnocení první být nemusí.

Magistrát oznámení průběžně vyhodnocuje a pro konečné pořadí musí vyčkat, než se na úřad dostanou oznámení ze všech komunikačních kanálů.

Karlova univerzita v úterý odpoledne uvedla, že shromáždění 17. listopadu na Albertově bude pořádat ona. Oznámení prý podala na 99,9 procenta nejrychleji.  Ve spolupráci se studentskými organizacemi chce UK uspořádat důstojnou připomínku událostí 17. listopadu 1939 a 1989.

Univerzita pro letošek chtěla všemi silami zabránit tomu, aby místo zabral někdo jiný, a podala oznámení bezprostředně po úterní půlnoci dne, kdy bylo poprvé možné žádat. „Máme záznamy z času 0:00:00 a tří a šesti vteřin po půlnoci,” řekl rektor univerzity Tomáš Zima.

Foto: Mapy.cz

„Již evidujeme velké množství oznámení, nyní jistě desítky. Dost z nich bude ovšem duplicitních, neboť byly zasílány různými cestami. Domnívám se, že zcela jasno nebude dříve než během zítřka,” řekl mluvčí.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Po určení prvního oznamovatele se bude magistrát snažit o dohodu mezi svolavateli akcí na totéž místo, případně jim navrhne jiné místo. Pokud dohoda nenastane, bude později oznámené shromáždění zakázáno.

Reklama

Výběr článků

Načítám