Hlavní obsah

Proti Evropské unii bojují samolepkami, je to přestupek

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na silnici jsou občas k vidění vozy s upravenými registračními značkami. Řidiči mají pocit, že když na své espézetce přeškrtnou znak Evropské unie nebo ho přelepí jiným obrázkem, tak tím okolí sdělí svůj politický názor. Ve skutečnosti se tím hlavně dopouštějí přestupku, za který jim hrozí až dvoutisícová pokuta.

Foto: Archiv Ivan Orel

Samolepky na protest nejsou ničím výjimečným.

Článek

„V tomto případě se skutečně jedná o přestupek, konkrétně řidič porušuje prováděcí vyhlášku k zákonu o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, konkrétně vyhlášku o registraci vozidel,“ řekl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Registrační značky s modrým pruhem, na kterém je symbol Evropské unie, se v Česku vyrábějí od našeho vstupu do Unie, tedy od 1. května 2004.

Přeškrtnuté hvězdičky či český lev

Povinně ji musí mít všechna auta vyrobená po roce 2004. Unijní znak a zkratka CZ je dokonce i povinnou součástí registračních značek vyrobených na přání. Protestní nálepky se prodávají již delší dobu a existuje vícero variant. V minulosti se například nabízel český lev, který měl překrýt unijní hvězdy.

Aktuálně samolepky nabízejí mezi jinými i e-shopy Strany svobodných občanů a Občanského hnutí Reformy.cz.

„Samolepky na auto patří k nejprodávanějším věcem u nás,“ uvedla mluvčí Strany svobodných občanů Kateřina Kašparová.

Podobně reagoval Vít Jedlička, který založil Liberland a nyní provozuje server Reformy.cz. „O samolepky je zájem. Prodali jsme jich už několik tisíc,“ řekl Jedlička. Na jeho stránkách prodávají dvě varianty samolepek.

Čitelnost registrační značky není omezena, tudíž nedochází k dopravnímu přestupku
Kateřina Kašparová, mluvčí Strany svobodných občanů

Na jedné je kruh tvořený dvanácti hvězdami přeškrtnutý dvěma červenými čárami, na druhé je místo něj kulatá česká vlajka. Samolepku s přeškrtnutým znakem EU prodávají i Svobodní. Podobná je i cena. Protestovat proti Unii je možné za dvacku. Zatímco u Svobodných za ni dostanete hned dvě nálepky, Reformy.cz za dvacet korun nabízejí jen jednu.

„Každá nově vydaná značka na auto nám připomíná, že jsme jenom provincie v rámci EU říše. Pojďme tomu čelit,“ píše se v popisku u zboží. Dále je uvedeno, že samolepka vydrží na značce až tři roky, pokud ji řidič nalepí na vyčištěnou „espézetku“. Odolá prý dokonce i návštěvě myčky.

Na otázku, zda své zákazníky varují, že by se polepením registrační značky mohli dopustit přestupku, Jedlička odpověděl: „Ano, a těší nás, že to policisté nejen tolerují, ale někdy nás i pochválí.“

Související témata:

Foto: svobodni.cz

Logo Svobodných

Naopak mluvčí Strany svobodných občanů je přesvědčená, že lepení samolepek, které nabízí, není přestupek. „Podle našeho názoru je to zcela v pořádku, neboť tím není jakkoli omezena čitelnost registrační značky, a tudíž k dopravnímu přestupku nedochází,“ sdělila Právu Kašparová.

Výběr článků

Načítám