Hlavní obsah

Radní za KDU-ČSL v Brně odstupují

Právo, Novinky, ČTK, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lidovečtí zastupitelé v Brně rezignují na své funkce v radě města. V pondělí to oznámila náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL). Spolu s ní odcházejí ještě dva radní - Vít Beran a Daniel Rychnovský. Lidovci chtějí jednat o nové koalici.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Zleva Martin Ander (Strana Zelených), Matěj Hollan (Žít Brno), Klára Liptáková (KDU-ČSL) a primátor Petr Vokřál (ANO)

Článek

Ke stejnému kroku vyzvala KDU-ČSL i ostatní strany a hnutí, které mají v jedenáctičlenné radě své zástupce. Patří mezi ně ANO s pěti radními, Žít Brno, které má dva radní, a zelení s jedním členem rady.

Podle Liptákové to má vyřešit patovou situaci, která nastala po dubnovém rozpadu koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ.

Jednat se má o šestikoalici

„V radě jsou nyní dva bloky, z nichž ani jeden nemá většinu v zastupitelstvu. Proto odcházíme ze svých funkcí a jsme připravení jednat o vzniku nové koalice,“ uvedla Liptáková.

ANO zůstalo s Žít Brno a SZ a přibraly ještě TOP 09, ale mezi 55 zastupiteli mají 27 mandátů, přičemž k většině je potřeba 28. Lidovci se spojili s ČSSD a mají 18 mandátů. Všech šest uskupení však dlouhodobě jedná o vzniku společné šestikoalice. Liptáková řekla, že by odstoupení lidovců mohlo vznik šestikoalice uspíšit.

Možností je rezignace Kratochvíla

Další možností je to, že na post zastupitele rezignuje Tomáš Kratochvíl, jenž byl před časem vyloučený z hnutí ANO a nyní je nezařazený. [celá zpráva]

Pokud tak učiní, na jeho místo přijde náhradník z ANO a čtyřblok ANO, Strany Zelených, Žít Brno a TOP 09 získá potřebných 28 míst.

Související téma:

Foto: KDU-ČSL

Logo KDU-ČSL

Všechna jednání o vytvoření šestikoalice zatím selhala. Představitelé stran se nedokázali shodnout na tom, jak si rozdělí místa v jedenáctičlenné městské radě. Blok KDU-ČSL a ČSSD dostal nabídku na tři křesla radních, požadoval ale čtyři posty. Lze předpokládat, že vedení města se na úterním jednání zastupitelstva personálně změní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám