Hlavní obsah

Schwarzenberg: Dokud budou všichni fascinovaní Babišem, tak to bude těžké

Právo, Oldřich Danda

Karel Schwarzenberg politiku ještě neopouští a se svým nástupcem v čele TOP 09 Miroslavem Kalouskem je spokojen, protože se Kalousek vyvíjí a strana jde pomalu nahoru. I když u lidí přetrvává obliba Andreje Babiše. Schwarzenberg to řekl v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Jak se vám daří po odchodu z čela TOP 09 a jak vám slouží zdraví?

Podívejte se, člověk stárne a očividně pán bůh chtěl, abych se naučil pokoře, abych se nevytahoval nad Zemanem, tak mě postihl stejnými neduhy jako jeho. Pajdáme, já mám artrózu, on kvůli cukrovce. A také jsem ohluchl, takže se nad ním nemohu vytahovat a pan bůh mě poučil, abych byl pokornější. Mám problém na větší vzdálenosti nebo tam, kde je větší šum, potom neslyším ani slůvka. Když se baví dva tři lidé, tak to jde docela dobře, ale jakmile jsem ve Sněmovně, tak jsem úplně ztracený. Sluchátka pomáhají, ale někdy se musím ptát, co říkají.

Jak se smiřujete s odcházením z politiky?

Já ještě neodcházím. Podívejte se, jsem jako čečetka. Teď jsem byl v Polsku dva dny. Po návratu z Varšavy jsem hned jel na Prahu 6 představit našeho kandidáta do Senátu. V sobotu letím na Ukrajinu. Prozatím se odcházení nekoná.

Nemyslel jsem úplný odchod, ale postupné stahování se z politických pozic?

Funkci předsedy TOP 09 jsem složil, tu po mně převzal Kalousek, funkci předsedy zahraničního výboru Sněmovny si ještě nechám a bude také ještě kandidovat do Sněmovny, dá-li pán bůh, abych kandidoval. (Karel Schwarzenberg je čestným předsedou TOP 09)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Schwarzenberg během rozhovoru pro deník Právo

Jak jste spokojen se svým nástupcem?

Vlastně ano. Mezi námi řečeno, vidím, jak se opravdu vyvíjí. Dneska má mnohem širší zájmy než jen ekonomiku. Zabývá se a přemýšlí hluboce o lidských právech a omezování svobody. Já mám z toho radost, jak si rozšiřuje horizont.

V tom mu určitě nikdo nebrání, ale myslíte, že je v nové roli věrohodný? Myslíte, že může převzít vaši agendu a všichni mu to uvěří?

Já nemohu nikdy reprezentovat, co dělal on, a on nemůže reprezentovat, co jsem dělal já. To je samozřejmé. Každý člověk je jiný. Ale vidím, že jeho věrohodnost roste. Pamatuji si, když byl, jak sám říká, zbrojnoš Josefa Luxe a jak stále museli čelit štvavé kampani. Pamatujete si, jak Luxovi říkali had na tři. A Kalousek to také odnesl, se všemi padáky a podobně, ale nic se nikdy neprokázalo, nicméně veřejnost se na něj dívá věčně podezřívavě. Zajímavé je, když se podíváte, s jakými penězi disponuje, jak žije atd., tak znám jiné české politiky, kteří si očividně během posledních dvaceti let pomohli. U něj to nevidím.

Já jsem myslel spíš, jestli je věrohodný v roli bojovníka za svobodu Tibetu a fanouška dalajlamy. Spousta lidí mu toto moc nevěří.

Na to potřebujete nějaký čas. Já vám něco řeknu z vlastní zkušenosti. Když jsem začal s lidskými právy v 80. letech ještě v Rakousku, tak to trvalo také nějaký čas, než všichni zelení a levicoví i přátelé uvěřili, že ten starý feudál se opravdu bije za lidská práva.

Otázka je, jestli voliči dají Kalouskovi čas na to, aby se v nové roli rozkoukal?

Jak vyjíždím po krajích českých a setkávám se s lidmi, tak jsem zjistil, že právě jeho obliba stoupá. Jeho vystupování před dvěma nebo čtyřmi roky je veliký rozdíl.

Ale preference TOP 09 jsou z toho na houpačce.

Ne, už ne. Naštěstí se stabilizovaly.

Jste spokojený s preferencemi pod deset procent?

Velice pomalu, ale přece jen jdou nahoru. Teď tu máme hospodářskou konjunkturu a to koalici prospívá. Dokud budou všichni fascinovaní Babišem, tak to budeme mít těžké. To je mi naprosto jasné. Ale věřím, že náš pevný postoj časem přinese své úroky. To je dlouhá cesta, ale solidnější.

Vy si myslíte, že voliče přesvědčíte Silou rozumu, jak zní vaše předvolební heslo, když většina voličů se rozhoduje na základě emocí? A Babiš jim ty emoce nabízí.

Rozumím vašim pochybám. Nicméně, jak to rychle stoupá, tak je i rychlý pád. Kdyby – nechci nikoho podezřívat – se projevilo, že například v kauze Čapí hnízdo došlo opravdu k pochybnému a podvodnému jednání, tak ta důvěra bleskurychle padne.

Existence TOP 09 je spojená se Starosty a nezávislými. Máte jim za zlé, že se rozhlížejí jinde a hledají si silnějšího partnera?

Bude velice záviset, jak teď dopadnou krajské volby. Starostové obdobně jako lidovci mají svou klientelu, která je, byla a bude závislá na státě, tudíž je pro ně nutnost být koaliční stranou. To není politická, ideologická záležitost, jim jde o rozpočtové určení daní, aby i do odlehlé vesnice mohli zavést plyn nebo kanalizaci. Proto jsou závislí na vládě. Tudíž potřebují ušít spojení na nějakou vládní stranu. Lidovci měli jako klientelu zemědělce na jedné straně a na druhé církev svatou. A protože obě skupiny vždy potřebují pomoc státu, tak lidovci museli být vždycky u toho.

TOP 09 nevypadá na to, že brzo bude ve vládě.

Právě, proto to Starostům nemám za zlé. Myslím, že budeme nějak spolupracovat i v budoucnu. Byl jsem na jejich sněmu. Ze všech návštěv jsem měl největší potlesk. Myslím, že máme stále dobré vztahy.

S vámi mají dobrý vztah, ale s Kalouskem už tolik ne.

Kalousek je vždycky trošku namáhavější partner, ale zase kdo prosadil změnu rozpočtového určení daně? Kdo to byl? Kalousek.

Ale víte sám, že ve vztazích se zásluhy nepočítají.

To vím také, to mi nemusíte vysvětlovat. Ale tak špatné nejsou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám