Hlavní obsah

V čele komunistů zůstává Filip, zásadní změna kurzu nebude

Právo, Novinky, zpe, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předsedou KSČM zůstane nadále Vojtěch Filip. Delegáti ho zvolili v prvním kole volby na sobotním devátém sjezdu strany. Dostal 203 hlasů z celkových 353. Filip porazil svého protikandidáta - pražského zastupitele a levicového radikála Josefa Skálu. Pro toho hlasovalo 150 delegátů. Skála byl nakonec zvolen místopředsedou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Věřím, že KSČM přivedeme k ještě lepším výsledkům, než po roce 2012,“ prohlásil po volbě Filip, který vede komunisty už jedenáct let.

Výsledek ale nebyl vůbec jednoznačný. Část straníků totiž volala po radikálnějším směřování strany, které by představoval právě Skála. [celá zpráva]

Ten v kandidátském projevu apeloval na své kolegy, aby se KSČM posunula více doleva. Nakonec však zvítězil Filip, který je spíše politickým pragmatikem.

I po svém zvolení řekl, že nijak zásadně nehodlá měnit dosavadní styl strany. „Zásadní změna kurzu nebude,” prohlásil. Průběh sjezdu podle něj ukáže, že jeho strana je připravená na letošní krajské a senátní volby a bude připravena i na parlamentní.

Delegáti nakonec Skálu zvolili místopředsedou. Svůj místopředsednický post obhájil i poslanec Jiří Dolejš.

Slibuje kritiku současné vlády

„Jsem přesvědčen, že KSČM bude nekompromisním kritikem současné vládní koalice. Nebude se chovat tak, že by zdržovala, ale bude vždycky opozicí, která má návrh na realistické řešení,“ sliboval po obhajobě křesla.

To však zpochybnil šéf pravicové ODS Petr Fiala. „Vládní koalice se může radovat. Díky znovuzvolení Vojtěcha Filipa zůstavá KSČM její pevnou součástí,” komentoval.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Komunisté si v sobotu večer zvolili také prvního místopředsedu. Svůj post obhájil Petr Šimůnek. Jeho protikandidátem byl jihočeský zastupitel Petr Braný. Adeptem byl původně i europoslanec Jaromír Kohlíček, ten však ve prospěch Šimůnka před volbou odstoupil. Šimůnek získal 263 hlasů, Braný 84.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám