Hlavní obsah

O nové využití bunkru z 50. let v centru Prahy se postaral nadační fond, který pomáhá veteránům

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nadační fond REGI Base, který pomáhá nejen novodobým válečným veteránům, ale i vojákům, policistům nebo hasičům, pro ně letos plánuje otevřít nové komunitní centrum v prostorách bunkru z 50. let v Praze. Místo bude sloužit nejen pro účely společenských setkání těch, kteří sloužili za Českou republiku, ale i pro konání přednášek a školení pro veřejnost.

Nové využití bunkru z 50. let v centru PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Bunkr v Masné ulici měl sloužit jako civilní úkryt pro obyvatelstvo Prahy 1. S nově zrekonstruovanými prostory pod Starým Městem má organizace REGI Base, která se stará o veterány již pátým rokem, jasné plány. Místo chce využít pro volnočasové i pracovní aktivity, či školení a přednášky pro veřejnost.

„K dispozici budou mít zázemí, které se rozprostírá na 350 m² zrekonstruovaného prostoru. Poskytujeme menší bar, posilovnu, školící a přednáškovou místnost i kanceláře pro agendu administrativní nebo provozně ekonomickou, aby mohli veteráni pracovat a fungovat ze zázemí v centru Prahy,“ uvádí zakladatel nadačního fondu Hynek Čech.

„Výhody bunkru vidíme v pomoci člověku, který už není schopen pracovat a nemá celodenní náplň. Zde se trochu zabaví, nabudí pro nějakou práci a činnost. Lidé, kteří přijdou takovýmto způsobem v uvozovkách o všechno, potom nemají možnost žádné seberealizace,“ uvedla Ilona Fabianová, manželka bývalého vojenského policisty Attily Fabiana.

Válečný veterán Fabian sloužil dvakrát v mírových jednotkách v Iráku. Po návratu před třemi lety mu praskla aorta a málem zemřel. Dva roky se jeho stav nelepšil, lékaři mu nedávali téměř žádné naděje. V současné době rehabilituje na unikátním robotickém zařízení exoskeleton, který zakoupila REGI Base pro zraněné válečné veterány. Učí se znovu chodit a mluvit. Podle jeho ženy by centrum rádi navštěvovali třikrát týdně.

V prostorách bunkru jsou dále v plánu například kurzy sebeobrany pro ženy nebo cvičení pro základní a střední školy zaměřené na osvětu, jak správně postupovat při katastrofických scénářích. Semináře by vedli bývalí příslušníci armády nebo policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám