Hlavní obsah

Čeští politici se migrantům nebrání. Důležitá je ale kultura, z jaké přicházejí

Novinky, zpe
Praha

Migranti by v Česku mohli pracovat, míní čeští politici v reakci na analýzu, že by Česko mohlo přijmout až 80 tisíc uprchlíků. Shodují se ale na tom, že záleží, z jaké země a kultury běženci přicházejí.

Foto: archív Práva

České firmy mají podle ministra financí Andreje Babiše zájem hlavně o ukrajinské, slovenské a vietnamské dělníky. (Ilustrační foto)

Článek

„Na v této chvíli 124 tisíc volných pracovních míst by si měly české firmy samy rozhodnout, koho přijmou. Naše firmy mají zájem hlavně o ukrajinské, slovenské a vietnamské dělníky,“ sdělil Novinkám ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Nad výsledky analýzy brokerské společnosti Cyrrus, že stát by mohl přijetím uprchlíků ušetřit 90 miliard, se šéf státní kasy podivil. „Nevím, jak Cyrrus přišel na 90 miliard korun a jaký je výpočet této částky?” ptal se.

Podobně se vyjádřil i šéf opoziční ODS Petr Fiala. „V ČR pracují už teď statisíce cizinců, analýza mi proto přijde trochu zvláštní,“ komentoval.

Dodal, že nelze jednoznačně říct, že určitý počet migrantů je přínosný. Nutné je podle něj rozlišovat, z jaké kultury uprchlíci přicházejí a jak jsou schopni se integrovat.

„U uprchlíků z oblasti Blízkého východu a severní Afriky tuto možnost úspěšné integrace, a tedy zapojení do pracovního trhu nevidím. Zkušenosti z jiných zemí jsou opačné,“ zdůraznil.

Jde o nátlak, míní Zeman

Proti příchodu migrantů není ani ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). „Řízenou migraci by měla ČR podpořit, ale ta nemá nic společného se stávající uprchlickou vlnou skrze Lampeduzu a Egejské moře,“ míní Mládek.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek nechtěl analýzu komentovat. „Tu zprávu jsem neviděl. Považuji to za zajímavý analyticko-ekonomický pokus,” podotkl.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Pavel Karban, Právo

Petr Fiala, předseda ODS

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman má na analýzu jiný názor. „Jde jen o další nepřijatelné pokračování v nátlaku, tentokrát z 'odborných' pozic. Je to ve své podstatě opovrženíhodný přístup. Bezpečí občanů ČR, jejich životy, které by byly v případě masivního přijímání migrantů ohroženy, totiž nelze penězi vyjádřit,“ míní prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám