Hlavní obsah

Otcové budou moci zůstat po narození dítěte týden doma, schválila vláda

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Po narození potomka budou moci otcové zůstat týden doma s partnerkou, odsouhlasila ve středu vláda. Novinkám to sdělila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Zavedení otcovské dovolené ještě musí schválit parlament a podepsat prezident.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Podpora rodin s dětmi je důležitá. Schválili jsme tzv. otcovskou dovolenou. Umožníme otcům, aby zůstali s novorozenci týden doma," komentoval na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Otcovskou si bude možné vybrat během prvních šesti týdnů po narození dítěte. Nová dávka by měla být poskytována z nemocenského pojištění otci dítěte po dobu jednoho týdne.

„Výše dávky za kalendářní den bude činit 70 procent denního vyměřovacího základu,” uvedl resort Marksové. Zavedení otcovské stát ročně podle Marksové vyjde na 630 až 800 miliónů korun.

„Nabízíme rodinám možnost rozložit péči o novorozeně mezi oba rodiče. Smyslem je, aby otcové nebyli ochuzeni o čas strávený s dítětem a maminkou v důležitém období krátce po porodu,” sdělila Marksová.

Babiše přehlasovali

Proti zavedení otcovské, jak ji navrhovalo ministerstvo práce, byl šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO). Vadí mu dopady na rozpočet.

„Požadoval jsem, aby to bylo bez dopadu na rozpočet. Podle ministerstva financí nás to bude stát až 900 miliónů korun ročně. Byl jsem přehlasován,” sdělil Novinkám.

Zavedení otcovské kritizoval předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. „Zákon garantuje dovolenou každému, takže to může otec i dnes. Ještě víc se otevřou nůžky mezi zaměstnanci a živnostníky,” napsal na Twitteru.

Nemocenská pro dobrovolné hasiče

Součástí schválené novely zákona o nemocenském pojištění je také podpora dobrovolných hasičů. Pokud onemocní v důsledku nasazení, budou mít nárok na stoprocentní nemocenskou.

„Vláda tím vysílá jasný signál, že si často velmi nebezpečné a náročné práce dobrovolných hasičů, kterou vykonávají pro zajištění bezpečnosti občanů v regionech České republiky, váží,” dodal Sobotka.

Anketa

Souhlasíte se zavedením otcovské?
Ano
81 %
Ne
19 %
Celkem hlasovalo 3620 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Michaela Marksová

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Reklama

Výběr článků

Načítám