Hlavní obsah

Klaus nakonec může vzít „Apače“ na milost i přes přítomnost Konvičky

– Praha
Právo, Jan Martinek

Nově vznikající Alternativu pro Česko vezme možná bývalý prezident Václav Klaus na milost. A to i přesto, že se nedávno pro Právo vyjádřil, že takový subjekt by určitě nepodpořil, pokud by v něm měl hrát nějakou roli lídr hnutí Blok proti islámu Martin Konvička.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Exprezident Klaus dlouhodobě podporuje německou opoziční a protiimigrantskou Alternativu pro Německo, kterou má ApČ za vzor.

„Toto bych v žádném případě nepodpořil. A byla by strašná škoda, kdyby to pan Konvička udělal,“ napsal Právu Klaus v reakci na informace, že si Konvička chce „přivlastnit“ název jeho oblíbené AfD.

„Už jsme přišli o název Svobodní, když to chybně udělal pan Mach, a teď hrozí, že další nadějný název ukradne pan Konvička,“ doplnil Klaus.

Bývalé tváře ODS

Prohlášení, které v úterý otiskl Institut Václava Klause a které napsal bývalý europoslanec za ODS Ivo Strejček, ale možná naznačuje změnu pohledu. Podle Strejčka je totiž Alternativa pro Česko „jedním z projevů postupného probouzení české společnosti“.

„Za cenné považujeme fakt, že vznik této strany není umělým nápadem – je spontánní reakcí na vývoj nálad uvnitř české společnosti. Budeme rádi, když toto probuzení získá pevnější kontury a strhne pozornost dalších občanů k vážným tématům dnešní doby tak, jak se to například po­dařilo Alternativě pro Německo u našich sousedů,“ napsal Strejček jménem IVK.

Podle něj občané ČR tváří v tvář migrační krizi „postrádají odpovědný, solidní a spolehlivý politický subjekt, který by se jejich obav ujal“.

Členy přípravného výboru ApČ jsou nejen Konvička a sociolog Petr Hampl z Bloku proti islámu, tvoří jej i například sexuolog a bývalý poslanec i europoslanec za ODS Jaroslav Zvěřina či politolog a analytik Tomáš Haas, dříve spjatý s ODS, ze které nedávno vystoupil.

„Klause zaujalo, že v tomto projektu není jen Martin Konvička, kterého nemusí, ale že se v něm angažuje několik bývalých členů ODS, kteří jsou k němu dodnes loajální a kterých si váží,“ řekl Právu zdroj blízký bývalému prezidentovi.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám