Hlavní obsah

Pražským Petřínem se rozléhalo řinčení zbraní, vítězem Bitvy národů jsou Rusové

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vítězem mistrovství světa ve středověkém kontaktním boji na pražském Petříně se stalo Rusko. První místo obsadilo ve všech kategoriích, ať už to byly duelové souboje, nebo klání pěti proti pěti bojovníkům i bitvy 21 proti 21. Letos se mistrovství účastnily týmy z více než třiceti zemí světa.

Bitva národů - masová disciplína 21 proti 21Video: Novinky

 
Článek

V kategorii duel všechny medailové příčky obsadili zástupci Ruska. Klání pěti bojovníků proti pěti patří zlato Rusku, stříbrnou příčku obsadila Ukrajina a bronz patří opět Rusku.

Prvenství z bitvy 21 proti 21 vojákům si opět odneslo Rusko. Stříbrná pozice patří Ukrajině a bronz si odnese Bělorusko. Takzvaná bramborová medaile zůstala Polsku a páté místo obsadila Velká Británie.

Účastníci klání se museli důkladně připravit nejen po fyzické a psychické stránce, museli mít i perfektní vybavení. Meče, halapartny, štíty a další součásti vybavení jsou autentické repliky původních středověkých zbraní a nástrojů. Bitva má ale i svá pevná pravidla a všechny zbraně musí být ztupeny. Přesto teče krev a bojovníci si ze soubojů pravidelně odnášejí podlitiny a nechybějí ani zlomeniny.

Zranění v českém týmu

„Odnesl to kloub na palci, ale nechci tady kníkat, v týmu dopadli i hůř. Máme tady nějaké podrcené ruce, ale nikoho nevezli, to je důležité,“ říká jeden z českých bojovníků, účastník bitvy proti Bělorusům.

„Bojovník z našeho týmu si při souboji s Dány pohnul čéškou, vypadla mu a zase naskočila zpátky. Má berle, takže už nebude bojovat. Otoky přehlížíme, adrenalin to utlumí,“ přibližuje další zranění v českém týmu.

Soutěž, která má striktní pravidla, řídí rozhodčí, tzv. maršálové. Do seznamu nepovolených zásahů patří například kopy do rozkroku či kloubních jamek, nesmí se škrtit nebo páčit končetiny proti přirozenému pohybu.

Český tým je pečlivě vybraný z několika předešlých kol eliminačních turnajů. V loňském roce se Česko úspěšně dostalo až do vyřazovacích bojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám