Hlavní obsah

Tisíce lidí v Plzni slavily osvobození Američany

Plné centrální náměstí v Plzni děkovalo 13 americkým a belgickým veteránům, kteří letos přijeli do Plzně na 71. oslavy osvobození města. Na startu jejich jízdy historickými džípy, takzvané Ride of Freedom, jim mávalo v centru města přes 5000 lidí. Díky krásnému počasí přišly na oslavu v Plzni na oslavách konce druhé světové války tisíce návštěvníků.

Foto: Pavel Němeček

Jízda vojenských historických vozidel s veterány se 7. května konala v rámci plzeňských Slavností svobody.

Článek

Více než tisícovka diváků přišla na Boleveckou náves, tedy na dvůr U Matoušů, národní kulturní památku. Bylo to vůbec poprvé od roku 1990, kdy veteráni vyjeli do městských obvodů.

Čtyřiadevadesátiletý Earl Ingram z 2. pěší divize, která osvobodila nejvíc měst a obcí na západě Čech, v džípu U Matoušů uvedl, že centrum Plzně je pro něj stále stejné, i když zrenovované.

„To je úplná krása. Ale v okolí vnitřního města je všechno nové, je tu spousta bytů,” řekl. Dodal, že byl v Plzni dva týdny a pak byla jeho jednotka převelena k demarkační linii. „Na rok 1945 mám samé úžasné vzpomínky, potkal jsem ty nejvděčnější a nejčestnější lidi ve svém životě viděl a vždycky, když se sem vracím, tak mám stejný pocit,” dodal.

„Pan Ingram se trochu vymyká ostatním americkým vojákům, má docela vysoké vzdělání a je vysoce inteligentní. A i dnes v jeho věku se s ním velice hezky hovoří,” řekl Bohumil Cajthaml, který vozí Ingrama už deset let. Také další veterány vozí jejich dlouholetí řidiči-kamarádi.

Podle něj jsou to nadlidské výkony, které dnes veteráni ve svém věku v Plzni a okolí zvládají. Letos přijel se dvěma dcerami a s neteří. Cajthamlovu rodinu pravidelně navštěvuje na několik hodin při oslavách v jeho domě v Kříších u Plzně. „Je rád, že se tady znovu může pohybovat se stejným vozidlem, s jakým tu tenkrát byl,” řekl Cajthaml.

Foto: Pavel Němeček, ČTK
Foto: Pavel Němeček, ČTK
Foto: Pavel Němeček, ČTK
Foto: Pavel Němeček, ČTK
Foto: Pavel Němeček, ČTK

„Veteráni jsou nadšení. Lidé je perfektně přivítali při odjezdu z náměstí, které bylo plné a ty štrúdly byly nádherné. Také U Matoušů to bylo skvělé,” řekl Rudolf Bayer, šéf plzeňského Military Car Clubu. Kromě džípů jely s veterány také vozy Dodge, dva Greyhoundy a dva bojové pásově Wiesely. Pro veterány je podle Bayera letošní program příjemnější, protože není tak časově náročný jako v minulých letech. „Těm lidem už je přes 90 let i 100 a oni už prostě nezvládnou to, co před deseti lety,” řekl.

„Bylo tu pro ně připravené občerstvení, stín a dětský soubor Mladinka. Každý dostal koláč, něco podobného co asi dostávali před 71 lety, ale myslím že z kvalitnějších potravin,” řekl starosta obvodu Miroslav Brabec. Díky návštěvě se náves výrazně zpropagovala.

Veteráni poté navštívili střelnici v Lobzích, respektive popraviště, které tam bylo, což bylo podle náměstka primátora Martina Baxy velmi emotivní. „Byli tam popraveni Plzeňané, kteří pomáhali československým parašutistům, kteří byli vysláni do protektorátu, aby spáchali atentát na Heydricha,” řekl Baxa. Veteráni se poklonili jejich památce. Poté opět směřovali na centrální náměstí.

Slavnosti město koncipuje hlavně jako poctu veteránům, kteří Plzeň před 71 lety osvobodili. V ulicích Plzni od pátku do neděle hraje muzika, tancuje se, ve městě jsou dobové vojenské kempy za obchodním centrem Plaza, u kulturního domu Peklo, v Proluce v Křižíkových sadech a na Bolevecké návsi. Slavnosti by mělo zhlédnout až 50 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám