Hlavní obsah

Bradáčová chce na žalobce u soudů nasadit špehy

Právo, Patrik Biskup

Žalobci, kteří chodí na jednání k okresním soudům, mohou očekávat za zády špehy. Jejich vystupování u hlavního líčení chce totiž prověřit vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Cílem je zjistit, zda místy zaznívající kritika soudů ve vztahu k pasivitě státních zástupců je oprávněná či nikoliv,“ řekla Právu Bradáčová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vrchní Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

Krajským státním zástupcům dala úkol, aby zajistili náslechy jednání u okresních soudů. „Je to jeden z postupů, jak získat vypovídající informace o tom, zda státní zástupci vystupují v řízení před soudem k ochraně veřejného zájmu aktivně,“ dodala Bradáčová.

V praxi by to mělo vypadat tak, že státní zástupce přítomný na náslechu bude sedět mezi veřejností, nikoliv po boku kolegy. Nemá ani žádné oprávnění vstupovat do jednání. Podle oslovených krajských státních zástupců je realizace tohoto opatření zatím ve fázi příprav.

„Tento pokyn je poměrně čerstvý, nechávám si ho zatím projít hlavou, abychom jej provedli smysluplně a efektivně. Ono to bude zajímavé nejen z pohledu chování státních zástupců, ale i v tom, jak postupuje soud,“ uvedl šéf ústeckých krajských žalobců Jan Jakovec.

Kontrolu pošlu na toho státního zástupce, u kterého zjistím náznaky, že není příliš aktivní
Petr Dušek

Podobně reagoval i jeho českobudějovický kolega Petr Dušek. „Zatím situaci monitorujeme a mapujeme,“ uvedl.

Na dotaz Práva, podle jakého klíče budou jednání vybírána, zda bude hrát prioritu právní složitost kauzy či rozhodující bude spíše konkrétní osoba státního zástupce, se Dušek přiklonil k druhé variantě.

„Kontrolu pošlu na toho státního zástupce, u kterého zjistím náznaky, že není příliš aktivní,“ doplnil Dušek. Středočeský krajský státní zástupce Martin Staněk se v hodnocení práce svých podřízených řídí podle trochu jiného měřítka.

Nemilosrdný kritik 

„Pro mě je důležitá úspěšnost žalob, které jsou podávány u jednotlivých okresních soudů. Samozřejmě tím se kontrolám státních zástupců při soudním jednání nebráním a mám je také v plánu,“ sdělil Staněk.

Nepředpokládá ani, že by se přítomnost kontroly projevila například na větší nervozitě jednajícího státního zástupce. „Žalobce v řízení před soudem vystupuje i před veřejností, která je mnohdy nemilosrdným kritikem. V zásadě musí tyto věci ustát,“ vysvětlil Staněk.

To východočeský šéf žalobců Pavel Hochman pověřil náslechy u soudů přímo vedoucí okresních státních zastupitelství. „Nechám to na nich, vidí rozpisy hlavních líčení, vědí, kdo kam jde, sami si vyberou, koho zkontrolují, jak je na jednání připraven,“ řekl Hochman s tím, že ještě žádnou zpětnou vazbu nedostal.

„Zatím je na to čas. Výsledky bychom měli prezentovat na následující poradě s vrchní státní zástupkyní na konci června,“ uzavřel Hochman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám