Hlavní obsah

Chladné a deštivé jaro? Zdání klame, hrozba sucha trvá

Přestože je jaro chladné a zdánlivě i deštivé, půdní sucho podle odborníků stále trvá. S výjimkou února totiž spadlo od začátku letošního roku málo srážek a zásoby podpovrchových vod se zatím dostatečně nedoplnily.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Na několika místech Česka trvá nedostatek vláhy. Ilustrační foto

Článek

Zhoršená situace je mezi Prahou, Plzní, na Lounsku, Žatecku a v Podkrušnohoří, lokální nedostatek vláhy trvá na severovýchodě republiky. Dobře je na tom díky srážkám Šumava a horské oblasti na severu, vyplývá z mapy Českého hydrometeorologického ústavu.

„Klesající trend u hladin podzemních vod je dlouhodobý a jedno normálnější jaro to nemůže změnit," řekl ředitel Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka Mark Rieder.

Přestože podzemní vody ubývá, na akutní nedostatek vody jako loni to však podle něho zatím nevypadá, protože vodní nádrže jsou v celé České republice doplněny. Současné průtoky vody ale hodnotí Rieder jako podprůměrné.

Podle serveru Intersucho se od začátku minulého týdne situace v zásobení půdní vláhou zhoršila a v některých regionech se začíná projevovat mírné až výrazné sucho. Na severovýchodě území nadále přetrvává lokální nedostatek vláhy v hlubší vrstvě.

Vegetace se rozbujela dříve

Zatímco moravští zemědělci hodnotí poslední tři měsíce jako vláhově normální, čeští sucho potvrzují. Horší stav hlásí ze Středočeského, Západočeského, Jihočeského a Ústeckého kraje.

Podle klimatologa Miroslava Trnky z Mendelovy univerzity v Brně odčerpává vodu z krajiny již vegetace, která se rozbujela dříve než obvykle. „To je také důvod, proč zřídka dochází k zásadnímu doplňování zdrojů podzemní vody, protože v povrchové vrstvě se velká část srážek zadrží a následně je odčerpána kořeny rostlin," komentoval.

Oblasti, které se obvykle potýkají se suchem, jako jižní a střední Morava, podle Trnky ale mají zásoby vody doplněny. Problémy očekává spíše v jižních a středních Čechách a v Moravskoslezském kraji.

V květnu už nezaprší

„Ono to sice působí, že chladno je, ale nesmíme zaměňovat pojmy s dojmy. Všechny čtyři uplynulé měsíce byly teplotně nadprůměrné, ačkoli se to pod dojmem několika studených epizod nezdá," doplnil mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Ani poslední výhledy meteorologů neslibují výraznější zlepšení. Postupně mají teploty stoupat a ani do konce května by výrazně pršet nemělo.

Na dlouhodobé sucho se začal připravovat i stát. Vláda loni schválila strategii na změny klimatu i koncepci pro boj se suchem. Rieder je ale k podobným dokumentům skeptický. Až podle něj přijde nová garnitura, vytvoří si opět novou strategii a na konkrétní opatření nezbude čas. Obává se také, že pokud letos sucho nebude tak akutní, přestanou ho politici řešit, přestože by bylo mohlo být i tématem pro podzimní komunální volby.

Výběr článků

Načítám