Hlavní obsah

Sněmovna zpřísnila zákon o zbraních. Kterou svobodu vezmete příště? zlobí se opozice

Novinky, zpe, jas
Praha
Aktualizováno

Pokud bude mít policie podezření, že je některý držitel zbraně nebezpečný, bude moci zadržet legálně drženou zbraň přímo u něj doma. Poslanci to v pátek schválili v rámci vládní novely zákona o zbraních a střelivu. Opozice si stěžuje na omezení individuální svobody.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Policie mohla doposud zbraň zabavit, až když byl vyhotoven posudek o zdravotní způsobilosti držitele.

„Svět se změnil. Ať se vám to líbí nebo nelíbí, je méně bezpečný. Bezpečnostní situace za pět let bude jiná,“ hájil návrh ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Varování opozice, že prolomení domovní svobody může skončit u Ústavního soudu, nepomohlo. Pro novelu nakonec hlasovalo 93 poslanců ze 157 přítomných. Proti jich bylo 35.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek upozornil, že zákonů, které vždy pod nějakým ušlechtilým důvodem omezují lidskou svobodu, je v poslední době nějak hodně. To si myslí i poslanci ODS.

„Omezili jste domovní svobodu. Kterou svobodu nám vláda vezme příště?” tázal se šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura.

Přidal se k němu i předseda Starostů Petr Gazdík. „Jestli čekáte, že tenhle zákon něco změní, tak jste naivní. Akorát omezujete individuální svobodu,” vzkázal vládě.

Porušíte ústavu, varovala Černochová

Poslankyně Jana Černochová (ODS) v průběhu debaty varovala, že pokud Sněmovna schválí prolomení domovní svobody, mohlo by to skončit u Ústavního soudu.

„Pokud přijmeme prolomení domovní svobody, nedá se vyloučit, že to neskončí u Ústavního soudu. Pouštíme se do porušení ústavy,“ varovala poslankyně.

Poukázala také na to, že zbraně by mohly být zabavovány i bez přítomnosti majitele. „Má si člověk, který je na dovolené, nechat zrekvírovat byt od příslušníka policie?“ tázala se Černochová.

Rekvírování nehrozí, oponoval Schwarz

Poslankyni oponoval Bronislav Schwarz (ANO), podle něhož by žádné rekvírování nehrozilo a v případě nepřítomnosti majitele by se policie nikam „nevlamovala“, ale postupovala by jinak.

Vláda chce novelou zákona reagovat na tragické události v Uherském Brodě. Norma také měla původně zkrátit platnost zbrojních průkazů z 10 na pět let, tato změna však neprošla. Novinkou však je, že pro firmy a zaměstnance by se zase měly zavést muniční licence, což je reakcí na výbuch muničního skladu ve Vrběticích.

Tragédie v Uherském Brodě byla selháním člověka, nikoli systému, který máme velice funkční
Lubomír Kovařík, šéf České zbrojovky

Šéf České zbrojovky Uherský Brod Lubomír Kovařík podotkl, že česká legislativa je správně nastavená a že si nemyslí, že by zpřísnění podmínek pro vydávání zbrojních průkazů vedlo ke zlepšení situace.

„Tragédie v Uherském Brodě byla selháním člověka, nikoli systému, který máme velice funkční. Zadržení zbraně by mohlo být správné, ale neumím si představit, jak pádný důvod by měla policie pro vstup do obydlí,“ řekl v ČT.

Kovařík varoval před tím, že novela za několik měsíců může být bezpředmětná, pokud EU prosadí směrnici, která výrazně zpřísňuje držení zbraní. Nejpřísnější návrh by zakázal i pistole. Odborníci návrh kritizují, jelikož tvrdí, že postihne majitele legálních zbraní, nad kterými má policie kontrolu a nikoli kriminálníky či teroristy, kteří zbraně shánějí na černém trhu. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Gazdík

Foto: Petr Horník, Právo

Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS)

Novela nyní poputuje do Senuátu, potom ji dostane k podpisu prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám