Hlavní obsah

Jedna fotka na občanku i řidičák, navrhuje TOP 09

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

K žádosti o vydání řidičského průkazu by lidé nemuseli přikládat vlastní fotografii jako doposud. Použít by se mohla ta, kterou pořídil úřad při žádání o občanský průkaz nebo pas. V rámci novely zákona o provozu na pozemních komunikacích to navrhuje opoziční TOP 09.

Foto: Ministerstvo vnitra

V novém občanském průkaze nemusí být uveden stav, ale například ani to, že je někdo zbaven právní způsobilosti.

Článek

„Jedná se o zjednodušení a odstranění nesmyslného a nepochopitelného postupu,“ uvedl místopředseda ústavně-právního výboru Jan Farský (TOP 09).

Když si jde totiž dnes člověk požádat o vydání občanky, vyfotí ho přímo na úřadě. Pro vyřízení řidičáku na tomtéž úřadě ale musí přinést vlastní papírovou fotku.

Farský doufá, že návrh získá podporu i koaličních poslanců. „Přece nemůžou po lidech chtít, aby do jedné kanceláře nosili papírové fotografie a ve druhé se nechali fotit,“ podotkl.

Strana také navrhuje, aby šlo podat žádost o vydání řidičského průkazu i mimo trvalé bydliště. „Klíčový princip je, že občané budou moci o vydání řidičského oprávnění žádat na kterémkoliv úřadě s rozšířenou působností a budou si také moci vybrat, u kterého úřadu si průkaz vyzvednou,“ uvedla poslankyně Věra Kovářová.

Související témata:

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Mgr. Jan Farský

Poslanci podali návrh v pátek, Sněmovna by ho mohla projednat na konci června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám