Hlavní obsah

Vojáci zmizí na konci května z ulic a bezpečnostní riziko bude nula

• Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) navrhne koncem května kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky, aby snížil úroveň bezpečnostního rizika v ČR z dosavadního prvního stupně na nulu. Zároveň ve čtvrtek oznámil, že ve stejnou dobu skončí i všechny společné hlídky policistů a vojáků v ulicích Prahy, Brna a Ostravy.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté na pražském letišti

Článek

"Na konci května přinesu do vlády návrh na snížení bezpečnostního stupně na stupeň nula. Pokud se nic nestane, tak konec května je datum, kdy úplně zrušíme i ty hlídky," řekl novinářům Chovanec.

Doplnil, že už minulý týden vláda projednala dokument, na jehož základě se snížil počet vojáků působících ve smíšených hlídkách na Moravě, podle informací Práva šlo celkem o 100 lidí.

Důvodem byla podle ministra skutečnost, že tam už žádné bezpečnostní riziko není, navíc v Brně ani Ostravě nebyl zvýšený počet bezpečnostních hlášení od veřejnosti.

"Praha je jiná, tam se to trojnásobně zvedlo. Občané poukazovali na podezřelé předměty a balíčky. I proto Praha zůstávala v platnosti. Bude tam také od 18. května probíhat mezinárodní konference Interpolu a do konce této akce nebudeme snižovat počet hlídek," upřesnil ministr.

Pokud se ale bezpečnostní situace nezmění, po ukončení této mezinárodní konference nebude podle Chovance důvod pokračovat v držení hlídek.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Vláda o vyhlášení 1. stupně ohrožení terorismem rozhodla 22. března v souvislosti s atentáty v Bruselu. V ulicích mělo být na dva měsíce nasazeno kolem 550 vojáků. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám