Hlavní obsah

Sněmovna schválila dřívější odchody horníků do důchodu

Horníci z hlubinných dolů budou zřejmě moci odcházet do starobního důchodu o sedm let dříve než ostatní pracovníci, zhruba v 56 letech. Nová pravidla ve středu schválila Sněmovna, nyní novela zamíří k posouzení do Senátu. Dřívější odchody do důchodu jsou jedním z opatření, která by měla pomoci horníkům z černouhelné těžební společnosti OKD, jimž hrozí propouštění.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov. Ilustrační foto

Článek

OKD má existenční problémy a v úterý na sebe podala u soudu insolvenční návrh, podle nějž dluží přes 17 miliard korun. I se zaměstnanci dodavatelských firem v OKD pracuje přes 12 000 lidí. Zatím není známo, kolika z nich by se předčasné důchody týkaly. [celá zpráva]

OKD patří společnosti New World Resources (NWR). Po podání insolvenčního návrhu na OKD bylo obchodování s akciemi NWR na londýnské burze pozastaveno. O pozastavení obchodování s akciemi NWR rozhodla i burza v Praze, a to od počátku obchodního dne 5. května. Akcie NWR ve středu v Praze padaly o 30 procent na sedm haléřů. [celá zpráva]

Vlastníkem NWR je od února skupina Ad Hoc Group (AHG).

O situaci v OKD ve středu jednalo rozšířené předsednictvo vlády. Premiér Bohuslav Sobotka pak řekl, že cílem vlády je přispět ke stabilizaci situace ve firmě. Kabinet vyčká na rozhodnutí soudu, který určí předběžného insolvenčního správce firmy. [celá zpráva]

Na následujícím jednání vlády, jež bude příští středu, bude ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) informovat o opatřeních, která jsou připravena v aktivní politice zaměstnanosti. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) by pak předložil návrh sociálních programů, které by byly připraveny pro horníky, pokud by se začalo propouštět. Sobotka s Mládkem a Marksovou v pátek pojedou řešit situaci OKD do Ostravy.

Zatím se nepropouští

Žádné propouštění v dolech zatím ohlášeno nebylo, k 30. červnu má ale dohodou skončit 345 lidí. V reorganizačním návrhu těžební firma uvedla, že nejpozději na počátku příštího roku by chtěla ukončit těžbu v Dole Paskov, kde pracuje přes 1500 lidí.

Generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková ve středu po jednání v Ostravě řekla, že zaměstnanci OKD, kteří pracují na povrchových pracovištích, by neměli mít problém se sháněním zaměstnání. Podle místopředsedy Sdružení hornických odborů Rostislava Paličky je v celém OKD asi 1000 povrchových pracovníků. Pavel Juříček řekl za Moravskoslezský automobilový klastr, jenž sdružuje 74 firem, že má kompletně připraven rekvalifikační program pro horníky a vytipovány lokality, které by v kraji mohly absorbovat prvních 1000 horníků.

Moravskoslezští politici míní, že situace OKD je zvládnutelná, podle některých by stát do útlumu měl zasahovat. Zlepšit by se měla podle nich i spolupráce mezi krajem a ministerstvem průmyslu. "Stát by měl zabezpečit, aby těžba v těch dolech, které jsou nerentabilní z pohledu provozního, byla zachována co nejdéle, a pro ty lidi, co odcházejí, byla postupně vytvářena nová pracovní místa," uvedl hejtman Miroslav Novák (ČSSD).

Ivo Vondrák, který bude na hejtmana kandidovat za ANO, vnímá jako velmi důležitou podporu odpovědných zaměstnavatelů, kteří nové pracovníky potřebují.

Reklama

Výběr článků

Načítám