Hlavní obsah

Bezvízový styk s Tureckem se českým politikům nezamlouvá

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost, že by Evropská komise (EK) podmíněně souhlasila s bezvízovým stykem s Tureckem je pro české politiky nepřijatelná. V úterý jej odmítli představitelé ČSSD, ANO, TOP 09 i ODS. O tom, že by komise už ve středu s bezvízovým stykem souhlasila, informovala BBC.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký Istanbul. Ilustrační snímek

Článek

„Česká vláda odmítá kvóty i pokuty za jejich nenaplnění. S Tureckem lze liberalizovat vízový režim tehdy, pokud řádně splní všechny podmínky,” oznámil v reakci premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„EK zítra asi navrhne bezvízový styk s Tureckem. Další výprodej zásad EU. Turecko neplní podmínky pro udělení bezvízového režimu,” uvedl v úterý na Twitteru europoslanec ANO a bývalý eurokomisař Pavel Telička. V podobném duchu se ve Sněmovně vyjádřila i jeho stranická kolegyně Ivana Dobešová.

Bezvízový styk  odmítla za současné situace i TOP 09. Podle místopředsedy Marka Ženíška EU opakovaně nedodržuje pravidla, na nichž se státy dříve shodly.

„Navrhovaný ‚podmíněný‘ souhlas Evropské unie s bezvízovým stykem s Tureckem, ačkoli Ankara nesplňuje potřebné podmínky jako svobodu slova či spravedlivé soudnictví, je pokračováním tohoto stavu. Nesouhlasíme za současné situace s tímto návrhem,“ uvedl Ženíšek.

„Slibovat Turecku bezvízový styk v době, kdy neplní podmínky pro jeho získání, a zároveň je bezpečnostním rizikem, protože je největší tranzitní zemí pro uprchlíky, je špatné řešení. Turecko se může stát pohodlnou vstupní branou pro radikály do Evropy,” dodal k návrhu šéf ODS Petr Fiala.

Plnění dohody o migrantech je ohroženo

Komise podle BBC hodlá ve středu podpořit podmíněný bezvízový vstup do schengenského prostoru pro turecké občany, aniž by Ankara nyní potřebné podmínky splňovala. Podle BBC jsou obavy, že pokud nebude dohoda o bezvízovém styku, Turecko přestane plnit dohodu s EU ohledně imigrantů. [celá zpráva]

Turecko nyní neplní kritéria například ohledně svobody slova, spravedlivého soudnictví či lepší ochrany menšin.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Telička

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nový první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Závěrečná zpráva o tom, jak Turecko tato kritéria plní, by měla být v červnu. Teprve na základě této zprávy mohou být víza pro Turecké občany zrušena.

Reklama

Výběr článků

Načítám