Hlavní obsah

Snažíte se rozvrátit zdravotnictví, abyste se ho mohl zmocnit, napsal Kalousek Babišovi

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek obvinil ministra financí Andreje Babiše (ANO), že chce rozvrátit zdravotnictví a potom se ho zmocnit. Narážel tak na fakt, že Babiš vlastní několik reprodukčních center. Babiš odvětil, že české zdravotnictví je jedním z nejlepších na světě a „nesmysly pana Kalouska není třeba komentovat”.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Kalousek se v pátek vložil do sporů mezi Babišem a šéfem České lékařské komory (ČLK) Milanem Kubkem. Ti si už kvůli situaci ve zdravotnictví vyměnili několik dopisů.

Babišův dopis šéfovi ČLK, kterým reagoval na rozhovor s Kubkem v deníku Právo, si můžete přečíst zde.

V dopise Babiš uvedl, že Kubkovi jde pouze o vyšší platy lékařů, nikoliv o lepší situaci ve zdravotnictví. Straší prý kolapsem, o němž ale sám ví, že nehrozí.

Kalousek v pátek Babiše zkritizoval, že dopis je na hony vzdálen postoji člena vlády, který cítí zodpovědnost za kvalitu poskytované veřejné služby. „Mnohem víc připomíná přístup dravého podnikatele, který se snaží dané odvětví oslabit a rozvrátit, aby se ho mohl zmocnit,“ napsal Kalousek spolu s bývalým ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09).

Babiš podle topky srovnává poměry ve veřejném zdravotnictví s poměry v soukromé zdravotnické sféře, kde je spolumajitelem řady reprodukčních center.

„Nikdo nás nemůže podezírat z přehnaných sympatií k ČLK. Podle našeho názoru nesehrála vždy pozitivní roli při pokusech o racionalizaci zdravotnictví. Váš pohled je však do té míry neobjektivní a urážlivý, že cítíme povinnost se ČLK a především všech lékařů a sester jednoznačně zastat,“ stojí dále v dopise.

Siutace ve zdravotnictví je podle ČLK kritická
ČLK vyzvala počátkem března vládu k vytvoření krizového plánu. Kubek již dříve Babiše vyzval, aby se na něm podílel. Personální situace zdravotnictví je podle komory kritická. Řada nemocničních oddělení kvůli nedostatku lékařů a sester omezuje provoz nebo se i zavírá. Dostupnost péče pro pacienty je ohrožena, varuje. Komora v dubnu také oznámila spuštění kampaně Zdravotnictví volá o pomoc a vyzvala vládu k jednání šéfů koalice (K3) za účasti krajů na téma zdravotnictví. Babiš však zastává názor, že boj za vyšší platy přísluší odborům. Tvrdí také, že ve zdravotnictví je peněz dost, jen se s nimi špatně hospodaří. Další peníze přidat nechce. Zdroj: ČTK

Babiš se proti kritice ohradil a Novinkám řekl, že „nesmysly pana Kalouska není třeba komentovat“. České zdravotnictví je podle ministra financí jedním z nejlepších na světě z hlediska úrovně a dostupnosti zdravotní péče.

Podotkl také, že v letech 2014 až 2016 do českého zdravotnictví nateče minimálně o 33 miliard korun víc než před nástupem současné vlády.

Babiš: Celý resort není řízen transparentně

„Dnes jsem navštívil tři nemocnice v Olomouckém kraji a jsem přesvědčen, že některé nemocnice fungují skvěle, mají zisky. Lékaři a sestry jsou spokojené. Jiné nemocnice fungují špatně. Je to o tom, kdo a jak je řídí. Celý resort není řízen efektivně a transparentně,“ komentoval Babiš.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Zdůraznil, že zdravotnictví letos obdrží asi 264 miliard korun. „Jsem přesvědčen, že minimálně pět procent se dá ušetřit a tyto prostředky použít na navýšení platů lékařů, sester a dalšího zdravotnického personálu,” uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám