Hlavní obsah

Senátoři žádají Ústavní soud, aby zrušil část zákona kvůli přesunu protičínské demonstrace

Návrh Ústavnímu soudu na zrušení části zákona o pozemních komunikacích, na jejímž základě policie uzavřela při návštěvě čínského prezidenta Hradčanské náměstí, podepsalo již 18 senátorů. Kvůli uzavírce se nemohlo konat ohlášené shromáždění. O iniciativě senátorů ve čtvrtek informoval místopředseda senátního výboru pro lidská práva Jiří Šesták.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na podporu Tibetu u Hradčanského náměstí

Článek

Policie na základě ustanovení zákona o pozemních komunikacích rozhodla o uzavírce téměř celých Hradčan a dalších míst. Podle Šestáka tím "bylo protiústavně zasaženo do shromažďovacího práva dříve řádně povolených shromáždění".

Napadené ustanovení umožňuje částečně nebo úplně uzavřít provoz na dálnicích, silnicích, místních komunikacích a veřejně přístupných účelových komunikacích. Nestanoví ale důvody uzavírky, okruh žadatelů ani bližší rozsah omezení, poznamenal senátor.

"Scházejí i další podmínky, za kterých dopravní úřad posuzuje veřejný zájem na uzavírce a na tom, proč mají například bezpečnostní důvody přednost před ochranou ústavou zaručených práv. V úředním postupu dopravního úřadu tak nedochází k ochraně ústavou garantovaných práv ve správním řízení," uvedl Šesták.

Bude i správní žaloba organizátorů

Policisté koncem března v době návštěvy čínského prezidenta nevpustili na pražské Hradčanské náměstí účastníky ohlášené demonstrace. Náměstí uzavřela pro chodce i vozidla z bezpečnostních důvodů. Demonstrace se tak musela konat na jiném místě.

Související témata:

Foto: Ústavní soud, Novinky
Foto: Občanéprobudějovice.cz

Jiří Šesták

Organizátoři demonstrace podají správní žalobu. Pod žalobou budou podle advokáta Jana Kalvody podepsáni Martin Bursík a Kateřina Jacques, připojí se možná i další účastníci protestu. Podstatou žaloby podle Kalvody bude, že ohlášená demonstrace může být zakázána do tří dnů od ohlášení. "A jen z důvodů, které stanoví zákon o právu shromažďovacím, nikoli z důvodu dopravního omezení ani červenky, ani epidemie, ani památkové ochrany, ten zákon je pevný," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám