Hlavní obsah

Zbrojař Smrž chce za stíhání v kauze Tatra odškodnění 31 miliónů

Zbrojař Michal Smrž zažaloval stát o odškodné 31 miliónů korun za trestní stíhání v kauze nákupu aut Tatra pro českou armádu. Uvedla to ve čtvrtek Česká televize (ČT), které to řekla mluvčí Obvodního soudu Praha 2 Marcela Pröllerová. Ministerstvo spravedlnosti letos uznalo Smržovi z jeho požadované částky totiž jen 180 000 korun. Žalobu podal ze stejného důvodu i druhý obžalovaný v kauze, exministr obrany Martin Barták, počátkem dubna ji ale stáhl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zbrojař Michal Smrž na archivním snímku

Článek

Soud oba muže pravomocně osvobodil v prosinci 2014. Smrž v minulosti poukázal na to, že mu kvůli trestnímu stíhání vznikla v souvislosti s jeho podnikáním ve zbrojním průmyslu škoda okolo 100 miliónů korun. Po pravomocném zprošťujícím verdiktu řekl, že náhradu škody nebude požadovat po státu, ale po konkrétních lidech, kteří mu ublížili.

Smrž podle ministerstva spravedlnosti poté žádal zadostiučinění přes 31 miliónů a Barták 200 000 korun a úřad jim oběma letos v březnu přiznal za zhruba čtyřleté stíhání písemnou omluvu a 180 000 korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Barták u Městského soudu v Praze

Obžaloba původně tvrdila, že Barták se Smržem chtěli od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů se zatěžkávacími zkouškami, které firma měla při dodávce několika stovek terénních aut. Tehdejší první náměstek ministryně obrany Barták prý při návštěvě amerického Centreville, kam odjel v únoru 2008 jako člen delegace premiéra Mirka Topolánka (ODS), neúspěšně požadoval po předsedovi dozorčí rady automobilky Tatra Williamu Cabanissovi úplatek ve výši přes 80 miliónů korun. Penězi si firma měla zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem.

Bartákův známý a majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž se podle obžaloby snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Podle názoru pražského vrchního soudu ale měli zájem na korupčním jednání spíše představitelé Tatry.

Reklama

Související články

Kauza Tatra: Tajná služba korupci nezjistila

V souvislosti s nákupem vozů Tatra pro českou armádu, kvůli kterému jsou obžalováni z korupce někdejší ministr obrany Martin Barták a vlivný zbrojař Michal...

Výběr článků

Načítám