Hlavní obsah

Pražská koalice se po půlroční krizi dohodla, že bude zase pokračovat

Právo, Novinky, jas, trj
Praha
Aktualizováno

Zástupci ANO, ČSSD a Trojkoalice tvořené Stranou zelených, lidovci a STAN ve čtvrtek stvrdili novou koaliční smlouvu. V zastupitelstvu budou mít strany 34 z 65 hlasů. Původní spojenectví ANO, ČSSD a Trojkoalice se rozpadlo loni po říjnovém odvolání čtyř radních.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zastupitel Radomír Nepil a primátorka Adriana Krnáčová (oba ANO) na čtvrtečním zasedání.

Článek

Půlroční vyjednávání tak vrátilo strany prakticky tam, kde se nacházely v říjnu po odvolání čtyř radních. Nová koaliční smlouva zohledňuje mimo jiné požadavky Trojkoalice, která chtěla vyřešit budoucnost nákladového nádraží Žižkov, objektu centra Klinika nebo určit dvě procenta prostředků z investic na instalaci umění ve veřejném prostoru. Nepodařilo se jí naopak prosadit zvýšení daně z nemovitostí.

Podepsání koaliční dohody potvrdil i Miloslav Ludvík (ČSSD). Koaliční smlouva podle něj řeší i personálie na úrovni předsedů a místopředsedů výborů.

Na zasedání zastupitelstva byla před polednem zvolena náměstkyní Petra Kolínská (SZ). Následně i Karel Grabein Procházka (ANO) a Irena Ropková s Lukášem Hodkem (oba ČSSD). Dalších sedm radních nevolilo a všichni včetně primátorky Adriany Krnáčové (ANO) zůstávají. Rada tak má opět 11 členů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Strana zelených)

Staronová koalice se rodila řadu měsíců a několikrát byly ve hře i jiné varianty vedení města.

Ve vedení města již nebude šéf zelených Matěj Stropnický, jehož nominaci do rady odmítali koaliční partneři strany.

Řady koalice posílila zastupitelka Monika Krobová Hášová, která byla zvolena za TOP 09, ale posléze ze strany vystoupila a přidala se ke klubu zastupitelů ČSSD.

Jste koalicí politických trafik, kritizovala opozice

Součástí dohod o obnově koalice je rozšíření placených postů šéfů výborů o dva. Opozice ji na čtvrtečním zastupitelstvu nazvala „koalicí politických trafik”.

Uvolněných šéfů výborů má být nově sedm místo dosavadních pěti. Každý z šéfů výborů může počítat měsíčně počítat s hrubým příjmem kolem 80 000 korun, jehož výše se vypočítává z počtu obyvatel obce.

Nespojuje vás žádný program, žádná společná idea. Jen touha po moci a nutnost někam usadit své spřízněné duše
šéf pražské ODS Filip Humplík

Koalice navrhla, aby k placeným výborům přibyly výbor pro životní prostředí, infrastrukturu a technickou vybavenost, který má obsadit zastupitel za ANO Jiří Haramul. Placené má být i vedení výboru pro kulturu a památkovou péči, v jehož čele zůstane zastupitelka za ANO Eliška Kaplicky.

Novinkou má být i návrat šéfa zastupitelů ČSSD Karla Březiny do funkce, zatím neplacené. Březina je navržen na post šéfa výboru pro majetek a majetkové podíly města. Neuvolněným předsedou výboru pro evropské fondy by měl být Michal Hašek, šéf klubu ANO a bývalý radní pro majetek.

Okamžitě následovala kritika opozice. „Přiznejte, že jste koalice politických trafik. Nespojuje vás žádný program, žádná společná idea. Jen touha po moci a nutnost někam usadit své spřízněné duše,“ řekl šéf pražské ODS Filip Humplík a mluvil o politické korupci. Ptal se, zda klubem ANO koloval papír s údajným rozdělením postů a funkcí, a to v městských společnostech, pro všechny jeho členy. Odpověď nedostal.

Související témata:

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Foto: Novinky

Foto: Michal Doležal, ČTK

Matěj Stropnický

„Všechny nové výbory jsou pro klub ANO. Měl dva uvolněné, teď bude mít čtyři. Když to spočítáme, je to pět miliónů na platech a na odvodech,“ dodala místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám