Hlavní obsah

Vegetace je kvůli zimě až o dva týdny pozadu

Právo, vor

O týden až dva je v současné době kvůli chladnému počasí pozadu proti normálu posledních let vegetace na západě Čech. „Přede dvěma lety jsme měli nejteplejší jaro za posledních několik let, protože už v polovině dubna kvetly třešně,“ uvedl Rudolf Kovařík, klimatolog ze Šindelové na Sokolovsku.

Foto: Antonín Schubert, ČTK

Deset centimetrů sněhu napadlo v úterý v šumavské Modravě.

Článek

„Letos máme na konci dubna odkvetlou pouze lísku, olši a na buku raší teprve pupeny. Začala kvést lípa tady u nás, v šesti stech metrech nad mořem,“ poukázal klimatolog, který ale jinak zůstává v klidu. „Optikou posledních čtyřiceti let, kdy se věnuji pozorování přírody, je ten vývoj letos na jaře v podstatě normální,“ dodal Kovařík.

Lidé by se ale měli podle něj minimálně do středy připravit na nepříjemné počasí. „Mnoho řidičů si již nasadilo letní gumy, ale teploty přitom mohou ještě klesnout až k minus šesti stupňům,“ varoval klimatolog. „Na místech, kam nesvítí sluníčko, mohou na silnicích vznikat ještě teď ledovky,“ dodal s tím, že se tak může stát nejenom na horách, ale i v nižších polohách Karlovarského kraje.

Opožděná vegetace má podle Kovaříka i své výhody. „To, že nekvete vše naráz, je dobré pro alergiky. Stromy kvetou postupně podle druhu, a navíc etážově, od údolí nahoru do kopců, takže se v pylech, jako třeba vloni, díky tomu netopíme,“ poznamenal klimatolog. Rovněž ubyla aktivita klíšťat.

Ubylo i klíšťat

„Zatímco před pár dny, kdy přišlo jarní počasí, jsem napočítal třeba sedm deset klíšťat na ploše desetkrát deset metrů, nyní jich tam nacházím jeden dva kusy. Navíc nejsou v chladnu zdaleka tak aktivní, jako byla ještě na začátku dubna,“ poznamenal Kovařík.

Návrat zimního počasí podle Kovaříka naopak neměl žádný zásadní vliv na zvířata. „Divoké kachny už sedí na vajíčkách, podobně špačci. Brzy by měli přiletět čápi černí, kteří hnízdí v lesích. Zajíci už vrhli v březnu, na ně to rovněž nemá žádný vliv,“ uzavřel Kovařík.

Reklama

Související články

Přelom dubna a května bude chladný a deštivý

Závěr dubna a úvod května přinese podle dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) průměrné až podprůměrné teploty. V příštím týdnu se...

Výběr článků

Načítám