Hlavní obsah

Praha bude mít staronovou koalici, Stropnický v radě nebude

Praha
Aktualizováno

Strany pražské magistrátní koalice se domluvily na doplnění rady města. Šéf Strany zelených Matěj Stropnický v ní nebude, nahradí jej jeho stranická kolegyně Petra Kolínská. V radě zasednou i Karel Grabein Procházka (ANO) a Irena Ropková a Daniel Hodek (oba ČSSD). Staronovou koalici tvoří ANO s ČSSD a Trojkoalicí tvořenou vedle Strany zelených ještě lidovci a STAN.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

Od rozpadu koalice v říjnu vládla Praze sedmičlenná rada. Nyní tak rada bude jedenáctičlenná, náměstkyní primátorky se stane Kolínská.

"Konkrétní kompetence zůstanou tak, jak jsou, v případě nových radních se budou ještě dolaďovat," řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Stropnický povede výbor pro dopravu

Stejně tak nejsou domluvena složení magistrátních výborů. Zástupci stran pouze uvedli, že nově by měl být předsedou dopravního výboru Stropnický. "Vše je to otázka matematiky, výboru nesmí předsedat zástupce strany, která má v dané gesci radního či náměstka," řekl vyjednavač ČSSD Miloslav Ludvík.

Jedinou z nově volených radních, která již ve vedení města byla, je Ropková. Na starost měla až do odvolání loni v říjnu školství a sociální oblast. Procházka je pražským zastupitelem, Kolínská byla donedávna radní na Praze 6 a Hodek je místostarostou Prahy 1. Ten by měl podle Ludvíka na Praze 1 zůstat, avšak nebude tzv. uvolněným radním, tzn. že jeho hlavní prací bude funkce na magistrátu.

Koaliční smlouvu strany podepíšou ve čtvrtek před zasedáním zastupitelstva, kde by měli být dovoleni zbývající radní.

Partneři zelených Stropnického v radě nechtěli

Rozpory při domlouvání koalice způsobila v minulých týdnech nominace Stropnického do rady. ANO a ČSSD to odmítly a zelení nakonec ustoupili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Matěj Stropnický

"Nám šlo o programové priority," řekl k odstoupení Stropnického od nominace předseda pražské SZ Ondřej Mirovský. SZ rovněž stáhla ze svých požadavků zvýšení daně z nemovitosti, které vadilo ANO.

Strany budou mít v 65členném zastupitelstvu většinu 34 hlasů. Původně měla koalice 33 hlasů, do klubu ČSSD ale vstoupila nezávislá zastupitelka Monika Krobová-Hášová, která kandidovala za TOP 09, po volbách ale ze strany i jejího klubu odešla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám