Hlavní obsah

Skauti nedorazili, Ovčáček si hymnu přesto zazpíval

– Praha • Aktualizováno

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček si v úterý po poledni nezazpíval hymnu se skauty, jak předpokládal, ale pouze s jejich „sympatizanty”. Těch se sešlo i s Ovčáčkem šest. Skauti nedorazili. Akce byla svolána na sociálních sítích jako reakce na nedělní zásah policisty, který zpívající skauty vykázal.

Zpěv hymny s Jiřím Ovčáčkem na Pražském hraděVideo: Novinky

 
Článek

Spolu s Ovčáčkem si hymnu Kde domov můj zapěl i zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Petr Mužák, který, jak mluvčí podotkl na Twitteru, byl rovněž skautem.

O papíry s textem hymny se čtveřice podělila i s Ovčáčkem. "My, kteří jsme měli čas přijít, jsme přišli zazpívat za ty, kteří museli zůstat v práci," řekla po zpěvu hymny svolavatelka akce Petra Pospěchová.

Skauti si chtěli hymnu zazpívat již v neděli po mši na 3. nádvoří Hradu. Jeden z policistů jim však zpěv zakázal s poukazem na to, že podobná vystoupení musí být povolena Správou Pražského hradu. [celá zpráva]

Za necitlivý označilo postup příslušníka i Policejní prezidium. Ministr vnitra Milan Chovanec naznačil, že policista možná ztratil zdravý rozum.

Hrad se ústy mluvčího za horlivost policisty omluvil a Ovčáček v úterý oznámil, že si se skauty přijde hymnu zazpívat v náhradním termínu právě v úterý odpoledne.

Ovčáček v úterý rovněž oznámil, že Hrad pozve skauty, aby si hymnu zazpívali 28. října u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám