Hlavní obsah

Kytka od „pana božského“ baví plzeňský soud

Právo, Patrik Biskup, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okresní soud Plzeň-jih už několik dní žije „případem kytice“. Nejde přitom o žádnou peprnou kauzu projednávanou zdejším tribunálem, ale o pugét růží, který do justiční budovy nedávno doručil poslíček. Měl být totiž určen jedné ze soudkyň a poslat jí ho měl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ten se od toho ale distancoval. Podle informací Práva převzala kytici justiční stráž aprílového 1. dubna. Byla k ní přiložena vizitka květinářství a vzkaz „Pro drahou od pana božského“.

Jelikož nebylo hned zřejmé, kdo květiny poslal a komu patří, rozjela se v úřadu mašinérie spekulací. Jedna ze soudkyň proto z kanceláře zavolala na číslo z navštívenky, aby zjistila podrobnosti. V květinářství jí řekli, že kytici posílá ministr Pelikán soudkyni Haně Zemanové k jejím narozeninám, které slaví 4. dubna.

Pelikán ale na dotaz Práva podobnou aktivitu popřel. „S paní soudkyní se osobně vůbec neznám a nikdy jsem jí žádné květiny, natož nějaký vzkaz neposílal. Do Plzně jsem posílal kytku jenom jednou. Jedné studentce, a to už je dvacet let,“ reagoval ministr. Celá věc ho prý jen pobavila. „Nemíním to nijak dál řešit,“ dodal.

Zemanová: Asi vtípek

Sama Zemanová, která je bývalou manželkou nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, nechtěla celou záležitost podrobně komentovat. „Vůbec nemám tušení, co to má znamenat. Já jsem žádnou kytku od nikoho nečekala. Jedná se zřejmě o nějaký vtípek. Jiné vysvětlení pro to nemám,“ sdělila Právu soudkyně.

Když kytice přišla, vznikly podle ní dohady, pro koho je. „Mysleli jsme si, že je to pro kolegyni, která ten den byla pověřena řízením zdejšího soudu,“ uvedla dále Zemanová. Víc to rozebírat nechtěla.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Foto: Igor Šefr, ČTK

Pavel Zeman

Nezmínila se ani o tom, že bude trvat na důkladném prošetření, aby přišla záhadě na kloub a zjistila, kdo za ní stojí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám