Hlavní obsah

Nenávist nám nesluší. Proti neonacismu a násilí v Praze demonstrovalo přes tisíc lidí

Aktualizováno

Na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze se v pondělí odpoledne sešlo přes tisíc lidí na akci s názvem Praha se nebojí. Shromáždění se pořádalo v reakci na popsání několika podniků a dalších míst v metropoli hesly s neonacistickou symbolikou.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace na náměstí Jiřího z PoděbradVideo: Novinky

 
Článek

Akce začala oficiálně v 18 hodin. Postupně se na ní začaly scházet stovky lidí. O půl hodiny později už se podle odhadů na náměstí nacházelo přes tisíc lidí. Protest netrval dlouho, skončil zhruba po dvaceti minutách.

Z okolních ulic na vše dohlížela policie, která nemusela nijak zasahovat. Počet lidí odhadla na 1500.

Mezi demonstranty byly vidět tibetské vlajky, vlajky Antify, ale také transparenty s různými nápisy. „Podporuji kavárníky, uprchlíky, neziskovky, Kliniku, LGBT, Romy, feministky, Tibet, Hejtfrý,” psalo se na jednom z nich.

Další transparent zase hlásal: „Antifašismus patří do ulic. Proti rasismu, antisemitismu a islamismu.”

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad se sešly stovky lidí, kteří protestovali proti popsání několika podniků a stanice metra v Praze hesly s neonacistickou symbolikou.

„Nechceme město, ve kterém mají mít lidé strach. Nechceme zemi, kde pojem rovnost je považován za extremistický názor. Lidem, kteří páchají takové činy nenávisti, bych chtěla vzkázat: Postavíme se vám, protože solidarita je silnější,” řekla ČTK jedna z organizátorek.

Kritika se snesla také na prezidenta Miloše Zemana. Podle demonstrantů prostřednictvím svého mluvčího sděluje, že panuje mezi lidmi v Česku občanská válka. To demonstranti odmítli. „Nenávist nemá v České republice místo. Nenávist nám nesluší,” řekl další z organizátorů.

Na demonstraci vystoupili také lidé z jiných částí země. „Nejen Praha se nebojí, Pardubice se také nebojí,” řekla Olga Pavlů, ředitelka Rodinného centra Kašpárek v Pardubicích. I na toto centrum, které pořádá i sbírky pro uprchlíky, někdo zaútočil barvou a na výlohu vylepil fiktivní parte ředitelky.

Kromě transparentů a vlajek vyvěsili účastníci na zábradlí před kostelem rovněž transparent na podporu žižkovského autonomního centra Klinika, na které v únoru zaútočili kameny a zápalnými lahvemi neznámí pachatelé.

Akce byla svolána na podporu kaváren, které v noci na neděli zatím neznámý pachatel potřísnil barvou a na zdi a výlohy napsal nacistická hesla.

Reklama

Výběr článků

Načítám