Hlavní obsah

Velký transport na kamiónech. Pražský dopravní podnik prodal tramvaje T3 na Ukrajinu

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský dopravní podnik postupně rozprodává legendární tramvaje typu T3. Staré vozy budou dále využívány v ukrajinských městech Kyjev a Charkov. V pondělí byly za pomoci dvacetitunového jeřábu naloženy čtyři kusy, které kamióny převážejí přes Polsko dále na východ do Kyjeva.

Stěhování legendárních tramvají T3 na UkrajinuVideo: Novinky

 
Článek

V dílnách pražského dopravního podniku v Hostivaři byly nachystány čtyři tramvaje T3. Naložení téměř sedmnáctitunového vozu na korbu kamiónu trvá asi 20 minut.

„Tramvaje T3 prodáváme z důvodu obměny vozového parku. Standardně probíhá dodávka nejnovějších nízkopodlažních vozů 15T ForCity. Vzhledem k obálkové metodě částky za prodej nesdělujeme. Do budoucna je plánováno i postupné vyřazování a prodej vozů T6A5 v celkovém počtu 143 vozů,“ uvedla mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tramvaj typu T6A5

V budoucnu je plánován prodej dalších 80 vozů T3.

Podnik si 350 tramvají nechá

Přes čtrnáct tisíc tramvají typu T3 vyráběla ČKD Tatra Smíchov od 60. až do počátku 90. let.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Tramvaj v Praze

Pro nostalgicky známou tramvaj však její obdivovatelé smutnit nemusí. Pražský dopravní podnik si totiž plánuje více než 350 zmodernizovaných kusů zanechat.

„Osobně mě jejich stěhování mrzí, ale vývoj jde dál. Přestože to jsou vozy, které mají od nových tramvají odlišné ovládání – nožním řadičem, nikoliv na ruku – tak na ně starší generace nedají dopustit,“ řekl řidič tramvaje, který u pražského dopravního podniku začínal jezdit právě s tímto typem.

Tramvaje T3 u nás byly rozprodávány už v dřívějších letech, většinou do Ruska a na Ukrajinu. V roce 2008 se tento typ vozu proslavil dokonce i v severokorejském Pchjongjangu.

Reklama

Výběr článků

Načítám