Hlavní obsah

Bioparox do příštího pátku zmizí z lékáren

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce léčivého přípravku Bioparox začal ve čtvrtek s jeho stahováním z lékáren. Sprej k nosnímu či orálnímu užití by měl zmizet z trhu do 29. dubna. Oznámil to Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Bioparox byl určený k léčbě zánětu horních dýchacích cest nebo angíny.

Foto: Novinky

Přípravek Bioparox

Článek

SÚKL počátkem dubna oznámil, že pro bioparox bude registrace na trhu zrušena. Důvodem byly výjimečné, ale závažné alergické reakce, které se objevovaly u uživatelů léků s antibiotikem Fusafungin.

Jediným léčivým přípravkem na českém trhu, který toto antibiotikum obsahuje, je právě bioparox. Fusafungin se používal 50 let a množství alergických reakcí bylo v průměru 1,7 na milión prodaných balení. Objevila se však také obava, že by došlo ke zvýšení antibiotické rezistence plynoucí z užívání přípravků s fusafunginem.

Ústav proto již v únoru vydal doporučení bioparox nepoužívat. [celá zpráva]

„Vzhledem k výše uvedenému a po dohodě se Státním ústavem pro kontrolu léčiv zahajuje společnost Les Laboratoires Servier, držitel rozhodnutí o registraci, stahování přípravku Bioparox z úrovně distribuce a lékáren. Toto stahování proběhne od 21. 4. 2016 do 29. 4. 2016,” oznámil SÚKL.

Anketa

Používali jste při léčbě angíny a podobných nemocí bioparox?
Ano
76,7 %
Ne
23,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4188 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám