Hlavní obsah

Pokuta až 20 miliónů za vývoz chybějících léků, navrhuje ministerstvo

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léky v Česku patří v Evropské unii k nejlevnějším, a tak se často stává, že než by je distributor dodal na domácí trh, vyveze je do zahraničí s větším ziskem. Až dosud mu za to hrozila pokuta v řádech desítek či stovek tisíc. Nový návrh ministerstva zdravotnictví ale tuto pokutu zvyšuje až na 20 miliónů korun a zákaz činnosti na dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Část obchodníků skutečně využívá rozdíl v ceně a léky určené na český trh prodává v cizině. A dráž. Tyto medikamenty pak českým pacientům chybějí. Tomu chceme zabránit,“ řekl Právu v úterý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Příslušný návrh už mají na stole poslanci. Ročně se v Česku distribuují léky do lékáren a nemocnic za zhruba 70 miliard. Z toho přípravky v hodnotě až pět miliard korun končí v cizině.

Loni byly nejčastěji reexportovány přípravky Procto-glyvenol, kterým se léčí hemoroidy, dále Alvesco na léčbu astmatu, Betaserc, který lékaři nasazují při pocitu závrati, šelestech v uších, ztrátě či zhoršení sluchu, či Glucophage, používaný při léčbě cukrovky.

Česko je jednou z mála zemí v regionu, která ještě regulaci reexportu nemá
Jakub Dvořáček

Ministerstvo zdravotnictví nyní může, pokud jde o přípravek, který není dostupný a je nenahraditelný, reexport zakázat.

„Tak se stalo například u léčivých přípravků Antabus na podpůrnou léčbu chronického alkoholismu, Actilyse, používaného na léčbu řady stavů, které jsou způsobeny vznikem krevní sraženiny, a Novomix pro pacienty s cukrovkou,“ informovala Právo Hana Pavlíčková z tiskového oddělení Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) v Praze.

Dodala, že když ministerstvo reexport vybraných přípravků zakázalo, SÚKL udělal kontrolu. Zjistil, že se v několika případech nařízení porušuje.

Seznam a pokuty

„Zahájili jsme správní řízení s distributory. Dosud však právní moci nabyla pouze jedna pokuta, a to ve výši sto tisíc korun,“ uvedla Pavlíčková s tím, že dokud není správní řízení skončeno, nemůže být konkrétnější.

Aby nedocházelo k reexportu léků, SÚKL spolu s ministerstvem zdravotnictví nově stanoví seznam léků, jejichž nedostatek na českém trhu by mohl ohrozit zdraví či životy pacientů a už předmětem reexportu byly. Ty se vyvážet nebudou smět. Seznam bude zveřejňován ve věstníku a pravidelně aktualizován.

Firmy, které by přesto chtěly lék ze seznamu vyvézt, budou muset patnáct dní předem žádat o souhlas. Distributoři, kteří zákaz poruší, se vystaví sankci až 20 miliónů korun nebo zákazu činnosti na dva roky. Ministr Němeček jim už nyní vzkazuje, že jeho úřad bude „přísný“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček při emotivním projevu před novináři

Okamžitá reakce

Novinkou také bude, že ministerstvo může reagovat okamžitě už jen na hrozící výpadek léků a jejich vývoz zakázat. Nyní může zakročit, až když výpadek léků nastane. „Česko je jednou z mála zemí v regionu, která ještě regulaci reexportu nemá,“ řekl Právu Jakub Dvořáček, ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

Podle něj přitom tyto reexporty ročně rostou zhruba o pět procent, a dokonce už tvoří až deset procent sumy vydané na předpisové léky. Němeček si od příslušné novely zákona o lécích slibuje, že reexporty budou omezeny na minimum a například léky na rakovinu, nemoci srdce a cév či neurologické přípravky už nebudou českým pacientům chybět.

Anketa

Stalo se vám někdy, že v lékárně neměli lék, který jste potřebovali?
ano a neměli ho ani v jiných lékárnách
80,5 %
ano, ale sehnal/a jsem ho jinde
14,6 %
ne
4,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 534 čtenářů.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám