Hlavní obsah

Jurečka: Lesy pro nikoho neuzavíráme

Právo, Stanislav Ptáčník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značný rozruch ve veřejnosti a mezi politiky vyvolává návrh novely mysliveckého zákona, s nímž přichází ministerstvo zemědělství vedené Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Jablkem sváru je zejména zákaz nebo omezení vstupu do lesa, jež může vydat obec s rozšířenou působností na návrh uživatele honitby, a dále návrh zvýšit maximální pokutu za porušení tohoto zákazu z deseti na 30 tisíc korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hlavním cílem novely, která by podle optimistického scénáře mohla platit od příštího roku, je redukce přemnožené spárkaté zvěře, především divočáků, srnčí zvěře či jelenů sika. Novela by také měla pomoci narovnat a zlepšit vztahy mezi myslivci, zemědělci a ochránci přírody.

Největší rozruch však vyvolává to, že obdobně jako lesní zákon i zákon o myslivosti umožňuje místním samosprávám v určitých výjimečných situacích či obdobích zakázat lidem vstup do vymezených částí lesa. Ministerstvo zemědělství kromě toho navrhlo zvednout maximální možnou výši pokuty za porušení tohoto zákazu ze současných 10 na 30 tisíc korun.

Jurečkovi se přitom nedaří kritiky chystané novely přesvědčit, že ministerští úředníci žádné svévolné či masivní zákazy vstupu do lesa nepřipravují. Nezabírá ani argument, že jak zákaz vstupu do lesa, tak i pokuty jsou v platném mysliveckém zákoně zakotveny již od roku 2001, tedy zhruba patnáct let.

Zelení: Bez peněz do lesa nelez!

Ačkoli je novela zákona o myslivosti v raném stadiu připomínkového řízení a do vlády se má dostat až v příštích měsících, politici především menších neparlamentních a pravicových stran vycítili svou šanci a především kvůli těmto ustanovením začali mysliveckou novelu cupovat a veřejnost před zvůlí státních úředníků a podle nich levicové vlády chránit.

Situace, kdy člověk s rodinou nesmí třeba půl roku vyjít na houby pod hrozbou pokuty 30 tisíc korun, je naprosto nepřijatelná
Daniel Pitek, zemědělec, člen předsednictva Strany zelených

Strana zelených (SZ) spustila proti všemocné myslivecké lobby přímo kampaň Bez peněz do lesa nelez! Vyzývá širokou veřejnost, aby se do ní také zapojila.

„Vágně znějící ustanovení umožňuje vydat zákaz vstupu do volné přírody i na jakkoli dlouhou dobu. Výrazně by se také zvýšily pokuty za porušení zákazu. Ministr Jurečka svým návrhem nesmí vzít houbařům, cyklistům nebo turistům právo na vstup do přírody. Situace, kdy člověk s rodinou nesmí třeba půl roku vyjít na houby pod hrozbou pokuty 30 tisíc korun, je naprosto nepřijatelná,“ uvedl Daniel Pitek, soukromý zemědělec, člen rady Asociace soukromého zemědělství ČR a člen předsednictva SZ.

K výzvě určené vládě a ministru Jurečkovi, aby (proboha!) „nezakazovali lidem vstup do lesa“, se připojili i předseda SZ Matěj Stropnický a dva senátoři za Zelené – Václav Láska a Ivana Cabrnochová.

ODS: Ubude práv vlastníků půdy

„Pokuta 30 tisíc korun za návštěvu lesa je smutná třešnička na dortu dalšího špatného zákona z dílny této levicové vlády. Bohužel se zdá, že socialistický vir zákazů, omezování práv podnikatelů a rozdávání z cizího už naplno zasáhl i KDU-ČSL. Jde to proti zdravému rozumu,“ reagovala v pátek na článek v tisku místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Podle zemědělské expertky téže strany Veroniky Vrecionové možnost myslivců zakázat veřejnosti vstup do lesa je sice nejviditelnějším, avšak zdaleka ne jediným zásadním problémem návrhu novely mysliveckého zákona, který vytvořilo současné vedení ministerstva zemědělství.

„Z pohledu ODS je mnohem závažnější změnou další posílení kompetencí myslivců na úkor práv vlastníků půdy, v tomto případě vlastníků honebních pozemků. Ti totiž například nemohou po ukončení nájemních smluv změnit nájemce nebo si vytvořit vlastní honitbu,“ uvedla ve sdělení pro média.

Ministr to nebude mít snadné

Lidovecký ministr Jurečka naproti tomu opakovaně a důrazně odmítá, že by se státní úředníci v komplotu s myslivci chystali ve velkém uzavírat lesy pro veřejnost.

„Zákaz nebo omezení vstupu není žádný naschvál, kterým by chtěli úředníci šikanovat návštěvníky lesů a krajiny obecně. Tato omezení se používají ve velmi výjimečných případech a musí být odůvodněná. Slouží totiž k ochraně života a zdraví houbařů a výletníků,“ sdělil Právu. Podle něho se tento nástroj využívá jen velmi zřídkakdy.

„V České republice je přibližně 5800 honiteb, ročně se vydá zákazů či omezení vstupu maximálně do pár desítek z nich,“ argumentuje ministr a připomíná, že v uplynulém období s uplatňováním těchto omezení žádné větší problémy nebyly.

Novela mysliveckého zákona, pokud se vůbec dostane do legislativního procesu, by měla začít platit nejdříve od ledna příštího roku. Její prosazení zřejmě nebude jednoduché.

K aktuální podobě novely se stavějí rezervovaně i samotní myslivci sdružení v Českomoravské myslivecké jednotě (ČMMJ). Podle jejich stanoviska je zbytečná a výkonu myslivosti by mohla spíše uškodit. Podle ČMMJ by k dosažení téhož cíle stačilo upravit několik vyhlášek.

Reklama

Výběr článků

Načítám