Hlavní obsah

Sedmdesátníci v Česku trpí podvýživou

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senioři špatně jedí. Do sedmdesáti jsou často obézní a trpí nadváhou. Nad 70 let pak většina trpí podvýživou, tuk se přestává ukládat. Nemají chuť k jídlu, přestanou pít, na pestrou stravu jim často chybějí peníze a ke stolování společnost.

Foto: Profimedia.cz

Starší lidé by měli podle nutriční specialistky pít denně litr a půl vody nebo ředěných ovocných šťáv, a nezakáže-li to ze zdravotních důvodů lékař, i sklenku alkoholu.

Článek

„Myšlenka – jsem starý, nepotřebuji tolik jíst – je zcela mylná. Co jíte a jaká je vaše výživa, přitom významně ovlivňuje kvalitu stárnutí a stáří. A senioři u nás, na rozdíl od mladší populace, často trpí nedostatkem některých živin,“ varuje nutriční specialistka Kateřina Šimková.

Staří lidé mají problémy s chrupem, a mnohé potraviny tak nejedí, jsou zapomnětliví, mají zhoršený zrak a hůře se pohybují. Musí řešit, jestli to, co jedí, není nějak v rozporu s předepsanými léky, mají často výrazně méně financí než během života, jsou osamělí a nakonec nemají ani s kým jídlo sdílet. Proto se odbývají a mají snížený pocit žízně.

Denně sklenku alkoholu 

„To vše vede k tomu, že se stravují nekvalitně, trápí je nadváha nebo od 65 let do řekněme sedmdesáti let obezita, ve vyšším věku podvýživa. Od 70 let totiž klesá množství tukové tkáně, tuk se přestává ukládat,“ říká Šimková.

Náprava by měla začít u pití. A to překvapivě i alkoholických nápojů.

„Starší lidé jsou mnohem náchylnější k dehydrataci, protože ztrácejí pocit žízně. Nedostatek tekutin vede ke snížené tvorbě slin, suchu v ústech a v důsledku pak k bolestem hlavy, zmatenosti, vzniku krevních sraženin a zánětům. Obecně bych doporučila pít denně litr a půl vody nebo ředěných ovocných šťáv, a nezakáže-li to ze zdravotních důvodů lékař, i sklenku alkoholu. Každý den jedno pivo nebo dvě deci vína či jednu štamprli,“ doporučuje terapeutka a garantka společnosti Zdravé stravování.

V roce 2050 30 % seniorů

Při přípravě speciálního programu stravování pro seniory Kateřina Šimková zjistila, že žádný celorepublikový reprezentativní výzkum vypovídající o tom, jak konkrétně jsou na tom čeští senioři s příjmem a kvalitou potravy, neexistuje. A to v době plné propagace zdravého životního stylu. Jako by se na nejstarší zapomnělo. Přitom právě oni jsou, pokud jde o jídlo, tou nejohroženější skupinou.

„Přibývá nám stárnoucí populace. V roce 2014 tvořili senioři 18 procent obyvatel, tedy 1,9 miliónu lidí. V roce 2030 by měli lidé nad 65 let tvořit přes 22 procent, a v roce 2050 už přes třicet procent,“ zdůraznila Šimková s tím, že je na čase, aby se začala jejich stravování věnovat pozornost.

Doporučujeme denně libové maso, mléčné výrobky, přílohu ke každému jídlu
Kateřina Šimková, nutriční specialistka

Výživová doporučení pro starší osoby mohou být pro mnohé překvapením.

„Kromě důrazu na příjem nápojů, do nichž počítáme třeba i polévky, doporučujeme denně libové maso, mléčné výrobky, přílohu ke každému jídlu – rýži, brambory, luštěniny i pečivo. Týdně by senioři měli sníst tři až čtyři vejce, 600 gramů ovoce a zeleniny denně v poměru jedna ku dvěma, tedy více zeleniny. Naopak žádné zákusky, dortíky a zmrzlinu,“ shrnula výživová terapeutka.

Stavebním kamenem jsou bílkoviny, důležité pro fungování imunitního systému a hojení ran. U starších osob je zvláště důležité doplňovat vitamín D. V kůži se ho již tvoří méně a tito lidé tráví i méně času na sluníčku. To může vést k vyššímu riziku zlomenin a náchylnosti k depresím.

Doplňování vitamínu B12 zase působí na nervový systém a snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby a demence. Neměli by zapomínat ani na vápník, jehož nedostatek vede ke vzniku osteoporózy, a zinek. Když chybí, je potlačena chuť k jídlu.

Reklama

Výběr článků

Načítám