Hlavní obsah

Proti norské sociálce se protestovalo ve světě i v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V několika zemích světa se v sobotu konaly demonstrace proti kontroverzním případům odebírání dětí norskou sociální službou Barnevern. Protesty byly svolány do 70 měst v téměř třech desítkách zemí.

Foto: Václav Šálek, ČTK

V Praze se protestovalo proti praktikám norské sociálky. (Ilustrační foto)

Článek

Podle Facebooku sdružení Barnevernet steals Children (Barnevern krade děti) se demonstrace uskutečnily například v Austrálii, na Novém Zélandu, v Indii, Rumunsku, Rakousku či Norsku, další se ještě chystají v USA nebo Kanadě.

V Praze se konala jen komorní akce. Aktivisté při ní pověsili transparent na plot rezidence norské velvyslankyni v ČR s výzvou, aby její země "vrátila ukradené děti".

"S několika kolegy jsme zavítali k vile, kde bydlí norská velvyslankyně v Česku. Na plot jsme potom vyvěsili transparent," řekla serveru Echo24.cz aktivistka Jordana Jirásková, která dlouhodobě organizuje akce proti Barnevernu.

Zašli i k budově ministerstva práce a sociálních věcí, kde nechali několik letáků, které vyjadřují podle Jiráskové nesouhlas s přístupem ministryně Michaely Marksové ke kauze rodiny Michalákových.

Demonstrace v americkém Chicagu

Případ Michaláková  

Bratři Denis a David byli Evě Michalákové odebráni v roce 2011 na základě podezření ze zneužívání, které se však nepotvrdilo. Norský úřad Barnevernet loni v říjnu rozhodl poslat tehdy šestiletého Davida k adopci, k desetiletému Denisovi ztratila matka rodičovská práva.

Hlavním iniciátorem sobotních protestů je Rumunsko a křesťanská komunita podporující jistou norsko-rumunskou rodinu, které norský úřad odebral pět dětí včetně tříměsíčního miminka. Obhájci rodiny tvrdí, že Barnevern argumentoval obavami z možného radikálního směřování křesťanské výchovy, která byla údajně spojena s příliš přísnými tresty.

Sobotní demonstrace ve Vídni

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám