Hlavní obsah

Natočili jsme poškození fasády Fantovy budovy, oprava v 80. letech jí dala co proto

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Během průzkumu fasády secesní Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží restaurátoři zjistili, že je ve velmi špatném stavu. Poškozena není pouze fasáda, ale také sochy a reliéfy. Na rozsah poškození se můžete sami podívat.

Stav fasády Fantovy budovy je ve velmi špatném stavu, potvrdili to restaurátořiVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Fantova budova je zařazena mezi české kulturní památky a brzy má být jako nová. Restaurátoři v současnosti pomalu zahajují práce na fasádě jedné z věží.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Pohled z vršku jedné z věží Fantovy budovy

„Věž je zhotovena z hořických pískovců a my právě odebíráme vzorky, abychom je mohli analyzovat. Zároveň jsme zjistili větší poškození, zejména statické. Patrné je to na pilířích, kde odpadají části pískovce vlivem koroze železných trnů. Poškození je na celém patře. Někde se už kámen uvolnil a jinde hrozí odpadnutí, “ popsal stav jedné z věže Fantovy budovy restaurátor Jarmil Plachý.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Restaurátorské práce

Během posledních oprav, které se prováděly v 80. letech, byla fasáda poškozena neodborným zásahem.

„Přes spáry a kámen byl roztažen cementový pačok a následně to bylo ještě přetřeno asfaltovým nátěrem. Odstranění těchto vrstev je velmi pracné a náročné. Cementový pačok je neprodyšný, takže poškodil kámen hloubkově,“ řekl Jarmil Plachý.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Asfalt, který byl použit při opravách v 80. letech

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Detail prasklin na sochařské výzdobě

Ve špatném stavu je také výzdoba podle návrhu Ladislava Šalouna, sochy Atlanta a Karyatida, reliéfy a další sochařská výzdoba. Během čištění se restaurátorům podařilo objevit pod několika vrstvami původní barvy.

Jakmile památkáři schválí veškerou dokumentaci, restaurátorské práce začnou naplno. Ukončeny by měly být do konce letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám