Hlavní obsah

Rezignujte, nebo potrestejte ty, co vám lžou, vyzval Kalousek Chovance

• Aktualizováno

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se ve čtvrtek na Facebooku ohradil proti odpovědi, kterou dostal od ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) na svou interpelaci, která se týkala omezení shromažďovacího práva na Hradčanském náměstí během návštěvy čínského prezidenta v Praze. Kalousek tvrdí, že informace, které Chovanec uvedl, jsou „přinejmenším sporné”. Ministr by se podle něj měl omluvit a rezignovat, případně potrestat ty, kdo ho obelhali. Chovanec Právu napsal, že rezignovat nehodlá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rozzlobený předseda TOP 09 Miroslav Kalousek při pochodu k Hradčanskému náměstí.

Článek

Kalouskovi vadí Chovancovo tvrzení, že policejní opatření na Hradčanském náměstí během březnové návštěvy čínského prezidenta byla srovnatelná s těmi během návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v roce 2009.

Zatímco během návštěvy čínské hlavy státu bylo podle šéfa TOP 09 Hradčanské náměstí uzavřeno, při návštěvě Obamy bylo plné lidí. „Existuje o tom bohatá fotodokumentace,” upozornil Kalousek.

Foto: ČTK/AP

Barack Obama na Hradčanském náměstí v roce 2009

Podle Chovance se však Kalousek mýlí. „Selektivní paměť, nebo vědomá lež? Za Obamovy návštěvy byly Hradčany uzavřeny obdobně jako za návštěvy prezidenta ČLR! Výjimkou byl jediný mítink, na který byli lidé pouštěni po bezpečnostní prohlídce pod dozorem US bezpečáků. Z čínských bezpečáků by se tu asi kdekdo upil k smrti," napsal Chovanec Právu. Sdělení v podobném znění umístil i na Twitter.

Předseda TOP 09 byl jedním z těch, kteří se na náměstí během slavnostní večeře s čínským prezidentem na Pražském hradě chtěli dostat na ohlášenou demonstraci a policie jim to zakázala.

Změna místa konání

Kalouskovi vadí i další Chovancovo tvrzení, totiž že svolavatel akce na Hradčanském náměstí změnil místo konání. „Není to pravda, žádný právně relevantní dokument, který by znamenal změnu místa konání, neexistuje a podle shromažďovacího zákona ani existovat nemůže,” uvedl Kalousek.

Demonstranti onen den nakonec svolali akci jinde, předtím se marně snažili policisty přesvědčit, aby je na Hradčanské náměstí pustili.

„Pane ministře vnitra Chovanče, dnes jste v Poslanecké sněmovně nemluvil pravdu. Omluvte se a rezignujte, nebo příkladně potrestejte ty, kteří Vás obelhali,” žádá Kalousek.

Chovanec však rezignovat nehodlá. „Panu Kalouskovi odpovím na půdě Sněmovny, kam tato debata patří. Naše země má jiné starosti než sledovat vzkazy politiků prostřednictvím médií. A rezignovat kvůli panu Kalouskovi nehodlám," sdělil ministr vnitra Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám