Hlavní obsah

ČR přijme z Německa 20 vrácených Iráčanů. Skončí v detenci

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německo ve čtvrtek opět požádalo Českou republiku, aby přijala zpět irácké křesťany, kteří do země z Česka přicestovali před dvěma týdny. Jde o 20 lidí z původně 25členné skupiny. Pět podalo v Německu žádost o azyl.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Iráčtí křesťané byli původně ubytováni v Okrouhlíku u Jihlavy

Článek

Německo už jednou žádost, aby si ČR Iráčany převzala, poslalo, podle ČR ale měla formální nedostatky.

„Německo uznalo naši právní argumentaci. Dnes, nejpozději zítra potvrdíme žádost a připravenost dvacet lidí převzít zpět. Poputují do detence a následně se uvidí, jestli pojedou do Iráku, nebo znovu požádají o azyl,” sdělil Právu ministr vnitra Milan Chovanec.

Iráčané, kteří přicestovali do České republiky, odjeli na přelomu března a dubna do Německa. V ČR předtím žádali o azyl, tyto žádosti ale stáhli. Podle dublinských dohod by tak neměli mít právo žádat o azyl v jiné zemi EU.

ČR předpokládala, že je Německo ihned vrátí, proces se ale zkomplikoval.

Původně skupina bydlela v Okrouhlíku u Jihlavy, kde měla zařízené bydlení, kurzy češtiny a veškeré služby. Lidé se také mohli volně pohybovat. Nyní skončí v detenčním zařízení jako nelegální uprchlíci.

Odjet chtějí další

Z Brna do Prahy přijelo ve čtvrtek dalších 16 Iráčanů, kteří si taktéž přejí z Česka odcestovat. Podle informací Práva chtějí také do Německa. Už si vyzvedli pasy, které měli kvůli žádosti o azyl uloženy na ministerstvu vnitra. [celá zpráva]

V ČR bylo původně 89 iráckých křesťanů, 25 odjelo do Německa, osmičlenná rodina se vrátila do Iráku. Pokud odjede dalších 16 lidí, zbyde jich v ČR méně než polovina původního počtu.

Původně bylo plánováno, že do Česka přijede celkem 153 Iráčanů, Chovanec ale projekt zastavil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám