Hlavní obsah

Čínskou medicínu si zaplatí každý sám

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční čínskou medicínu, kterou využívají ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, neplánuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) hradit ze zdravotního pojištění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

„Neplánujeme dnes ani do budoucna, že by tradiční čínská medicína byla hrazena ze zdravotního pojištění, a tak si ji lidé, pokud ji budou chtít, budou hradit přímo a plně ze svého,“ řekl ve středu ministr Němeček.

Oznámil, že ve FN Hradec Králové, kde funguje ambulance tradiční čínské medicíny, ji denně podstoupí asi 20 lidí, tedy zhruba 7000 za rok. V ordinaci je čínský specialista spolu s českým lékařem, provozuje se akupunktura a bylinná terapie s bylinami, které jsou v Česku schváleny. Přítomen je tlumočník a každý pacient projde nejprve vyšetřením klasické západní medicíny.

„Do vlády půjde materiál, který umožní prostřednictvím sponzorského daru čínského partnera výstavbu kliniky tradiční čínské medicíny v Hradci Králové s náklady zhruba 270 miliónů korun,“ uvedl ministr.

Jinde se praktikuje

Nemocnice se má podle něj zaměřit na výzkum tradiční čínské medicíny, a pokud budou výsledky přesvědčivé, bude rozšířena i do dalších nemocnic. Němeček tvrdí, že čínská medicína se běžně praktikuje jako doplňková léčba i v renomovaných nemocnicích, jako je klinika Mayo v USA. Ve Švýcarsku a ve Francii je hrazena pacientům z pojištění.

Ministr chápe tuto medicínu jako doplněk té západní. Podle něj je blízká českému lázeňství. Využívána má být u chronických bolestí či psychosomatických onemocnění. Ne při léčení rakoviny nebo onemocnění srdce či dalších nemocí.

Ředitel FN Hradec Králové profesor Roman Prymula řekl, že fakultní nemocnice zaměstnává 4,5 tisíce lidí, čínské medicíně se nyní věnuje sedm a po vybudování kliniky by to mělo být 30 zaměstnanců. Česko by se mělo stát centrem čínské medicíny pro střední a východní Evropu, a to i přesto, že lékařská komora, ale i Purkyňova společnost považují její metody za vědecky neověřené. Centrum, které v hradecké nemocnici funguje, ale tvrdí, že 85 procentům pacientů pomohla od bolesti.

Anketa

Věříte jiným druhům medicíny než té západní?
ano, vyhledávám je
65,4 %
asi mohou trochu pomoci, ale zázračné jistě nejsou
22,1 %
ne, je to jen šarlatánství
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 489 čtenářů.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám