Hlavní obsah

V lékárnách není framykoin či Ophthalmo Septonex. Proč?

Právo, Václav Pergl

Sháněla oční kapky. Oběhla pět lékáren ve městě. Ani v jedné je neměli. V České republice v poslední době chybí některé léky na předpis, které běžně pacienti používají.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Některé léky chybí hned v několika lékárnách v jednom městě. Ilustrační foto

Článek

„Aktuálně registrujeme 56 tisíc variant léků, z toho je více než osm tisíc aktivně obchodováno,“ sdělila Právu v úterý Lucie Šustková, mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SUKL). Dodala, že v Česku momentálně chybí framykoin na rány, oční kapky Ophthalmo Septonex a také antibiotikum Bactroban.

To se používá k prevenci nebo k léčbě kožních infekcí způsobených bakteriemi. Chybí i přípravek Bactroban Nasal využívaný ke snížení množství bakterií v nose.

Důvod? Většinou jde o výpadek ve výrobě, což musí výrobce předem nahlásit SUKL. Ten může být krátkodobý nebo dlouhodobý, může souviset s kvalitou léku, změnami ve výrobě či vyprodáním zásob. „S podobnými obtížemi jako my se potýkají i ostatní státy v Evropě,“ uvedla Šustková.

Informace na internetu

U každého přípravku, u něhož jsou dodávky přerušeny nebo ukončeny, ústav vyhodnocuje jeho nahraditelnost a přípravky, kterými je možné nedostatkový lék nahradit, zveřejňuje na svých webových stránkách. Zároveň to oznamuje ministerstvu zdravotnictví, které ze zákona musí učinit opatření k zajištění dostupnosti léčivých přípravků. Každý lékař se na webových stránkách SUKL tedy dozví informace, který lék je aktuálně nedostatkový a jak dlouho jeho výpadek asi bude trvat.

Může tedy pacientovi lék zaměnit za jiný se stejnou nebo podobnou účinnou látkou.

V případě nedostupnosti nenahraditelného léku, který je určen pro závažné stavy, které ohrožují lidské zdraví, je možné povolit tzv. specifický léčebný program, který umožňuje distribuci, výdej a použití neregistrovaných léků.

Aktuálně je v České republice takových léků povoleno 94. Druhou variantou pak je takzvaný individuální dovoz léku z jiného státu, kde je daný medikament už registrován.

Pokud přípravek není registrován jako lék, to znamená, že není na lékařský předpis a jako medikament je volně dostupný, takže si ho každý může koupit v lékárnách, výrobce nemá povinnost informovat Státní ústav pro kontrolu léčiv o jeho výpadku.

Výpadky lze zjistit na webu či v lékárně

Proto také lidé v lékárnách nemusí dostat bez lékařského předpisu přípravek, na který jsou třeba zvyklí a používají jej jako podpůrný preparát.

V takovém případě by se zájemce měl podívat na internetové stránky výrobce medikamentu, zda o tom informuje či ne, nebo se s lékárníkem přímo v lékárně poradit, čím daný volně dostupný preparát nahradit. To se týká i některých přípravků třeba proti klíšťatům.

Výběr článků

Načítám