Hlavní obsah

V boji o stamilióny pro Altnera může mít ČSSD jasno už v květnu

Právo, Karolina Brožová

Nejvyšší soud by mohl o dovolání ČSSD ve sporu s jejím bývalým advokátem Zdeňkem Altnerem rozhodnout možná už za několik týdnů, řekl Právu mluvčí soudu Petr Tomíček. Záleží to na senátu, který spis bude posuzovat. Zákonná lhůta pro zaplacení takřka 338 miliónů korun přitom straně vyprší už ve čtvrtek. Strana však Altnerovi částku do té doby zřejmě nevyplatí.

Foto: Petr Hloušek/Česká televize ČT24, Právo

Zdeněk Altner a jeho advokát Václav Veselý (vpravo ve výřezu)

Článek

Dovolání podala ČSSD k Nejvyššímu soudu prostřednictvím prvoinstančního pražského soudu, který zkoumá veškeré náležitosti. „Předpokládám, že od dvou týdnů do zhruba měsíce potrvá, než dovolání dostaneme. Potom v řádu dnů trvá, než se sestaví soudní senát, který se případem bude zabývat,“ uvedl Právu Tomíček. Studium spisu zabere soudcům dalších několik dnů.

„V okamžiku, kdy shledají, že se má o návrhu rozhodovat co nejdříve, tak mají soudci dvě možnosti: buď rozhodnou jen o žádosti odložení té vykonavatelnosti, zatímco o samotném spisu rozhodnou až někdy později, nebo se senát rozhodne, že o celé té věci rozhodne hned,“ dodal Tomíček.

Exekutoři mají navrch

To by znamenalo, že by se ČSSD dočkala konečného verdiktu už v průběhu května. ČSSD v dovolání rozporuje především oprávněnost a zákonnost smluvní pokuty, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 miliónů.

Penále vychází z výrazně nižší částky 18,5 miliónu a pokuty 0,3 procenta za každý den, kdy Altnerovi nebylo zaplaceno. Samotné dovolání k NS však nemá odkladný účinek a podle rozsudku pražského soudu by ČSSD měla Altnerovi zaplatit celou sumu 338 miliónů korun už do tohoto čtvrtka.

My se ke kauze Altner nesmíme vůbec vyjadřovat, máme zaracha
Michaela Marksová, místopředsedkyně ČSSD

Altnerův advokát Václav Veselý si totiž v pondělí v noci z datové schránky vyzvedl rozsudek, který tím nabyl právní moci. Od úterý do čtvrtka tak plyne třídenní zákonná lhůta pro zaplacení.

Situaci komplikují Altnerovi věřitelé, kteří se obracejí se svými nároky přímo na Lidový dům. Podle Exekutorské komory ČR Altnera tíží exekuce přes milión, ČSSD však eviduje nároky 17 Altnerových věřitelů v hodnotě asi 20 miliónů.

„O postupu bude ve středu jednat advokátní kancelář s vedením ČSSD. Taktiku prozrazovat zatím nebudeme. Je potřeba jednat také s věřiteli, protože ne všechny pohledávky jsou zapsané u Exekutorské komory,“ řekl Právu Jiří Chvojka, mluvčí advokátní kanceláře Bělina and Partners, která ČSSD zastupuje.

Veselý zatím počítá, že soc. dem. Altnerovi ve čtvrtek nějaké peníze pošle. „Nevím, co se bude dít. Splníme, co máme, dáme protistraně platební místo a počkáme, až zaplatí. Když nezaplatí, uděláme další kroky. Nechci předjímat. Zatím nám nikdo nesdělil, co budou dělat,“ řekl Právu.

Někde se ty peníze vzít musí. Jsme tím rozsudkem zaskočeni
Jaroslav Foldyna

Zasáhnout však mohou exekutoři. „Exekutoři, kteří vedou exekuci proti Altnerovi, mohou jeho pohledávku vůči ČSSD postihnout a přikázat vůči věřiteli. ČSSD o tom nemusí nijak přemýšlet. Musí exekuční příkaz respektovat,“ řekl Právu advokát a bývalý náměstek ministerstva spravedlnosti František Korbel.

Dusno a zákaz

Na 338 miliónů si už strana vzala úvěr a plánuje škrty, aby jej mohla splácet. Ročně chce uspořit zhruba 50 až 55 miliónů. Stranické sekretariáty v regionech se budou stěhovat do levnějších pronájmů, o 20 až 30 miliónů ČSSD zkrátí rozpočet na kampaň pro podzimní volby.

V neposlední řadě bude ČSSD propouštět – tento měsíc se zbaví 11 zaměstnanců z Lidového domu a dalších 11 do konce roku, řadě tajemníků v okresech s nejmenší členskou základnou pak zkrátí úvazky, pěti o polovinu, 29 o čtvrtinu.

O situaci nesmí straničtí funkcionáři s novináři mluvit. „My se ke kauze Altner nesmíme vůbec vyjadřovat, máme zaracha,“ řekla Právu místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová na otázku, co na propouštění říká.

Podle lídra ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslava Foldyny budou ušlé zisky stranickým tajemníkům nahrazeny hned, co se s problémy ČSSD vypořádá.

„Předpokládám, že situace je přechodná. Lidem snad peníze vrátíme v průběhu příštích měsíců, když se uvidí, že se ta situace nějak vyřeší. Ale nemám přehled o finančních tocích,“ řekl Právu.

„Někde se ty peníze vzít musí. Jsme tím rozsudkem zaskočeni. Těžko může někdo oponovat. Kde jinde bychom peníze vzali?“ dodal.

Související téma:

Foto: Novinky

Reklama

Související články

ČSSD chce do konce roku ušetřit 55 miliónů

Grémium sociálních demokratů se ve středu dopoledne shodlo na dvaceti úsporných opatřeních, díky nimž by měla strana letos ušetřit 55 miliónů korun. Po jednání...

Výběr článků

Načítám