Hlavní obsah

Zeman s Fischerem si notovali, rozděluje je jen názor na uprchlickou krizi

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman po jednání s rakouským protějškem Heinzem Fischerem přiznal, že jej v Lánech přivítal se smutkem, neboť rakouské hlavě států končí druhé funkční období a nemůže již znovu kandidovat. Jejich jednání se neslo v přátelském duchu, byť oba přiznali, že na otázky řešení migrační krize mají částečně rozdílné názory.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman přivítal v Lánech rakouského prezidenta Heinze Fischera.

Článek

Podle Zemana sdílejí obě hlavy státu například pochybnosti o dohodě EU s Tureckem o vracení uprchlíků.

O ní český prezident uvedl, že s ohledem na počty uprchlíků, kteří jsou momentálně v Turecku, jde „svým způsobem o plácnutí do vody”. Turecké požadavky na platby ze strany EU pak označil za „projev vyděračství”.

Zeman zároveň zopakoval, že kvóty prosazované Evropskou komisí odmítá, zatímco Fischer je pro spravedlnost v přerozdělování migrantů. „Ne ve všech bodech máme stejný názor,” uvedl diplomaticky Fischer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezidenti Miloš Zeman a heinz Fischer s manželkami na nádraží ve Stochově

Fischer dopoledne přijel vlakem na pražské hlavní nádraží, odkud historickou soupravou zamířil do Stochova. Na tamním nádraží jej čekal prezident Zeman. Vedle přehlídky čestné jednotky v legionářských uniformách odhalili oba státníci pamětní desku připomínající 95 let od návštěvy prezidenta Michaela Heinische u prezidenta T. G. Masaryka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Příjezd vlaku s prezidentem Heinzem Fischerem na stochovské nádraží

Následně v Lánech Zeman s Fischerem uctili památku prvního československého prezidenta. V Lánech rovněž proběhl oficiální uvítací ceremoniál.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám