Hlavní obsah

Kliniku bude stát revolta desítky tisíc

– Praha
Právo, Marie Königová

Autonomní centrum Klinika bude muset za svou revoltu proti výzvě k vyklizení svého dočasného sídla na pražském Žižkově zaplatit. Za každý den, kdy její lidé odmítnou opustit budovu, budou muset aktivisté státu zaplatit tisíc korun. Už teď je to téměř 40 tisíc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sociální centrum Klinika

Článek

K pokutě se zavázala ve výpůjční smlouvě z 2. března loňského roku její zástupkyně Tereza Virtová.

Jak řekl Právu zástupce Kliniky Jakub Ort, počítají s tím, že je jejich odmítnutí bude stát peníze, ale doufají, že platit nebudou. „Jsme připraveni pokutu zaplatit. Pokrýt to chceme z nějakých benefitů. Ale ještě bude soud, takže se možná ukáže, že platit nebudeme muset,“ uvedl. Jak dodal, lidé z Kliniky odejít přesto nechtějí. Na webu už má program až do října.

Aktivisté: Je v tom politika

V budově je komunitní prádelna, knihovna, kavárna, pořádají se přednášky a koncerty. Na podporu centra již vznikla i petice s 2300 podpisy. Nadace Charty 77 centru udělila Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost pro rok 2016. Ocenila odvahu „dokazovat v dnešní době, že pomoc lidem v jakékoli nouzi je správnou cestou pro každého, kdo chce zůstat skutečným člověkem“.

O prodloužení výpůjčky požádalo centrum před dvěma měsíci, ale neuspělo. Podle smlouvy je možné výpůjčku prodloužit vždy o rok, a to opakovaně sedmkrát.

„Oficiální zdůvodnění odkazuje na kolaudační rozhodnutí, které, jak se ukázalo, neexistuje. Domníváme se, že pravý důvod je ten, že jsme nějak politicky profilovaní,“ řekl Ort. Spoléhají na to, že se domluví pražský magistrát s vlastníkem budovy, Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), převezme ji a centru zapůjčí.

Jak ale Právu řekl v pátek mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka, žádnou žádost magistrátu úřad zatím neeviduje. „Pokud by dorazila, budeme se jí zabývat v intencích zákona o majetku státu,“ sdělil. Budova je nyní na základě březnového rozhodnutí vládní dislokační komise k dispozici ministerstvu práce a sociálních věcí, které však ji zatím nechce.

Pokutu bude vymáhat

Majetkový úřad vyzval Kliniku k vyklizení okamžitě po vypršení smlouvy. „Samozřejmě budeme vymáhat smluvní sankce, a to počínaje prvním dnem po vypršení smlouvy, tedy od 3. března 2016 včetně. V současnosti se kompletují podklady pro příslušné právní kroky,“ sdělil Ležatka. Prodloužení smlouvy podle něho není možné, neboť by tím byly porušeny zákony. „Stavba byla povolena a schválena k užívání jako plicní zdravotnické zařízení,“ uvedl Ležatka. Proto budovu nelze poskytnout k jinému účelu než pro zdravotnické zařízení a užívání Klinikou je protiprávní.

„ÚZSVM by v takovém případě mohla být udělena vysoká pokuta v řádech statisíců a zaměstnanci by se vystavovali reálnému riziku pracovněprávních sankcí i trestního stíhání. To úřad razantně odmítá,“ dodal Ležatka.

Babiš prý podpořil extremisty

Spor o budovu se zřejmě dostane příští týden i na program Sněmovny. Jana Černochová (ODS) totiž písemně interpelovala ministra financí Andreje Babiše (ANO). Obvinila ho, že se angažoval při poskytnutí budovy centru a tím „legalizoval její nezákonné obsazení“.

Postup ministra vnímá jako „populistickou snahu o zisk laciných bodů mezi příznivci Kliniky, mladými lidmi smýšlejícími levicově či liberálně, kteří neuznávají práva vlastníků nemovitostí“. Podpořil tím prý existenci komunity, která „je dnes již prokazatelně spojena s extremistickými levicovými proudy, jež za poslední rok stupňují své aktivity pohybující se často na hranici zákona a trestné činnosti“.

Babiš v odpovědi obvinění poslankyně odmítl. Uvedl, že ministru financí nepřísluší mluvit ÚZSVM do nakládání s majetkem. Ten podle něho postupoval podle zákonů. Na obhajobu Kliniky uvedl, že její lidé budovu užívali řádně, vyklidili z ní odpad, svépomocí ji opravili a nechali připojit vodu a elektřinu.

Ministr počítá, že pokud o budovu neprojeví zájem žádná státní organizace, pak na její využití bude vypsáno výběrové řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám