Hlavní obsah

Hlídka na FAMU kvůli vlajce prý může stát Komorouse místo, policie to odmítá

– Praha • Aktualizováno
Právo, bja

Šéfa Útvaru pro ochranu ústavních činitelů (ÚOÚČ) Jiřího Komorouse čeká velké vysvětlování. Podle informací týdeníku Respekt to byl totiž vysoce postavený důstojník Komorousova útvaru, kdo během návštěvy čínského prezidenta poslal na akademickou půdu pražské FAMU policejní hlídku, aby tam sňala tibetskou vlajku. Policie i Komorous tyto informace důrazně popírají.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Komorous

Článek

Incident se stal minulý týden. Tehdy hlídka dvou policistů navštívila děkana vysoké školy a zjišťovala, zda tibetská vlajka, která je na škole pověšená, tam byla umístěna se souhlasem vedení školy. Dvojice policistů v civilu následně uvedla, že by vlajka měla být sejmuta, a to z bezpečnostních důvodů.

„Policie ČR důrazně odmítá nepodložené informace, které na svých internetových stránkách zveřejnil týdeník Respekt. Tyto nepravdivé a neověřené informace, které se týkají incidentu na FAMU, poškozují profesionální policejní manažery a nezakládají se na pravdě, což potvrdilo i prošetřování policejní vnitřní kontroly,” reagovala policie na svých webových stránkách. Konkrétní výsledky vyšetřování incidentu na FAMU budou prý k dispozici příští týden.

Týdeník informuje, že povel, aby na školu zašla hlídka, měl vydat vysoce postavený důstojník ÚOÚČ. Následně pak zřejmě všichni příkaz bezmyšlenkovitě plnili a skandál byl na světě.

Týdeník na základě dvou informací, které má z policejního prezidia, vyvodil, že by to šéfa útvaru mohlo stát místo.

Komorous: Je to lež

Na otázku Práva, zda to byl skutečně důstojník jeho útvaru, reagoval v pátek Komorous prostřednictvím SMS zprávy: „Je to lež.“

Incident rozhořčil nejen studenty FAMU, kteří kvůli němu sepsali dopis policejnímu prezidentovi, ale dokonce i ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Ten se v úterý sešel s policejním prezidentem Tomášem Tuhým a požadoval po něm vysvětlení, proč policie zasahovala na akademické půdě.

Ta sice není nijak zákonem vyloučená jako beztrestná zóna, ale problematické je, že policie svým zásahem dala najevo, že ji názor filmové akademie příliš nezajímá. Podle týdeníku tím navíc naznačila, že jí je bližší spokojenost čínské delegace než svoboda akademiků k vyjádření jejich politického názoru.

Generální inspekce bezpečnostních sborů již více než týden prověřuje podněty na chování policie, které dostala v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta.

„Podněty se vyhodnocují postupně. Ty, které do současné doby vyhodnoceny byly, tak v žádném z nich nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu,“ uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová na dotaz Práva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám