Hlavní obsah

Babiš před lety plánoval vyrovnaný rozpočet, teď navrhuje deficity

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) před dvěma lety prohlašoval, že Česká republika by v roce 2017 mohla mít vyrovnaný rozpočet. S odstupem času je realita trochu jiná. Dnes uvedl, že v roce 2019 stále počítá se schodkem, a to 30 miliard.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

V červnu 2014 Babiš v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že podle jeho představ by mohl být vyrovnaný státní rozpočet v roce 2017. „K tomu směřujeme, takový je cíl,” řekl tehdy.

Na dnešní tiskové konferenci mluvil o jiných číslech. „Příští rok míříme na deficit 60 miliard a další rok na 50 miliard korun, v roce 2019 na 30 miliard,” sdělil.

Podle šéfa státní kasy si jeho slova neodporují. „Plnění rozpočtu je vždy lepší než plán, proto se to nevylučuje,“ napsal Novinkám Babiš. Uvedl příklad, že v roce 2014 byl schodek naplánován na 112 miliard a stát nakonec hospodařil s deficitem 77,8 miliardy.

„V roce 2015 byl plán 100 miliard, výsledek 62,8 miliardy. V roce 2016 plán 70 miliard...“ zdůraznil ministr.

Na doplňující dotaz, jestli si myslí, že v roce 2017 může tedy rozpočet skončit s nulovým schodkem, odpověděl: „Závisí na čerpání peněz z Evropy a výběru daní. Plán je deficit 50, doufejme, že se udrží trend a bude podstatně lepší.“

Z Babiše se stal socialista, kritizuje ODS

Plánovaný deficit zkritizoval exministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Kdy chce mít socialistická vláda vyrovnaný rozpočet, když v době růstu plánuje takové schodky?“ zeptal se řečnicky. Podotkl také, že Babiš říká každý den něco jiného.To je projev neschopnosti hospodárně a efektivně nakládat s penězi daňových poplatníků.

Do ministra financí se pustil i ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Z Babiše se podle něj stal „obyčejný socialista, který si libuje ve vysokých deficitech v dobách ekonomického růstu, v přerozdělování peněz daňových poplatníků a tedy i ve vysokých daních”, komentoval Skopeček.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

,,Andrej Babiš je čím dal méně věrohodný. Ukazuje se to jak v otázce rozpočtu, kdy neustále mění plány a cíle, tak v otázce migrace, kdy jeden den odmítá žalobu na evropskou komisi kvůli kvótam, aby ji druhý den podporoval. Nedělá odpovědnou politiku ve prospěch českých občanů," dodal šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám