Hlavní obsah

Konvička jde za protiislámské výroky na internetu k soudu

Aktualizováno

Státní zastupitelství podalo obžalobu na šéfa Bloku proti islámu Martina Konvičku kvůli podněcování k nenávisti. O podání obžaloby v pátek informoval českobudějovický státní zástupce Josef Richtr. Konvičkovi hrozí až tři roky vězení nebo alternativní trest. Hnutí Úsvit, které bude s podporou Bloku proti islámu kandidovat v letošních krajských a senátních volbách, označuje podání obžaloby za kriminalizaci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Článek

Konvička byl loni v listopadu obviněn za výroky proti muslimům, které zveřejňoval v minulosti na svém facebookovém profilu. [celá zpráva]

V jednom z nich stojí: "Pokud vstoupíme do politiky, vyhrajeme volby, vás muslimové nameleme do masokostní moučky." V dalším případě podle žalobce Konvička uvedl: "Koncentráky pro muslimy naštěstí budou, ne bohužel. Řekli si o to sami."

"Mám za to, že svým jednáním veřejně podněcoval k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině a náboženství. V tomto případě konkrétně tedy vůči náboženství islámskému, respektive k těm, kteří toto náboženství vyznávají," uvedl Richtr.

Může dostat i alternativní trest

Případ bude řešit českobudějovický okresní soud. V případě prokázání viny Konvička nemusí skončit ve vězení, Richtr uvedl, že připadají v úvahu i alternativní tresty. Mezi ně patří například domácí vězení, obecně prospěšné práce, peněžitý trest, zákaz pobytu nebo vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce.

Trestní oznámení loni podala jablonecká státní zástupkyně Věra Nováková. Představitelé Bloku proti islámu v minulosti uvedli, že vidí celou kauzu jako politicky objednanou. Takový názor však jednoznačně odmítl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zase před časem označil Blok proti islámu jako xenofobní sektu.

Konvička, který je přírodovědcem a pedagogem Jihočeské univerzity, povede v jižních Čechách do krajských voleb Blok proti islámu jako lídr kandidátní listiny.

Politická kriminalizace, tvrdí Úsvit

„Úsvit s Blokem proti islámu považují obžalobu docenta Konvičky za pokračování politické kriminalizace,” uvedly oba subjekty v tiskovém prohlášení. Státní zástupce prý svými výroky o možném trestu překračuje své pravomoci.

Policie podle nich odmítla posoudit důkazy předložené obhajobou i vyslechnout navrhované svědky. „Proti postupu policie i státního zástupce byl vznesen advokáty protest,” oznámil mluvčí Úsvitu Jan Zilvar.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám