Hlavní obsah

Vemte si zpátky všech 25 iráckých uprchlíků, požádalo oficiálně Německo ČR

Novinky, jas, zpe
Aktualizováno

Ministerstvo vnitra ve čtvrtek oznámilo, že obdrželo oficiální žádost německých úřadů o zpětné převzetí 25 iráckých křesťanů, kteří se o víkendu přesunuli do Německa z ČR. Skupina byla součástí projektu fondu Generace 21, který měl několika desítkám iráckých křesťanů zajistit život v ČR.

Foto: Prima FTV

Iráčané byli v Německu zadrženi a požádali tam o azyl.

Článek

„Ministerstvo vnitra dnes obdrželo od Spolkové republiky Německo žádosti dle Dublinského nařízení o zpětné převzetí 25 iráckých křesťanských migrantů. Zaslané žádosti aktuálně vyhodnocujeme a o dalším postupu budeme veřejnost informovat,” uvedla bez dalších podrobností mluvčí resortu Lucie Nováková.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) již dříve uvedl, že požádal policii, aby použila všech zákonných prostředků, aby lidé, jež podle něj zneužili dobrou vůli ČR a jejích občanů, byli vráceni do Iráku.

Skupina 25 křesťanských uprchlíků z Iráku v Česku odmítla azyl a v sobotu odjela v najatém autobusu z Okrouhlíku na Jihlavsku, kde byli ubytovaní, do Německa. Tamní policie je ale po pár kilometrech zadržela pro nelegální překročení hranic a požádala českou stranu, aby si je znovu převzala. Pak ale obrátila s tím, že skupina v Německu podala žádost o azyl a zůstává.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení autobusu s Iráčany v NěmeckuVideo: Prima FTV

Pokud se uprchlíci do ČR vrátí, budou zřejmě umístěni v detenčním zařízení. Mohou znovu požádat o azyl, nebo budou vráceni do Iráku. Možnost opět žádat o azyl, v právním řádu existuje. Je ale otázkou, zda se jim vyhoví, či nikoliv.

„Ve hře je možnost znovu požádat o azyl. Bude to precedenční případ a je otázkou, zda bude žádosti vyhověno. Jsme na poli neoraném, co se práva týče. Bude to asi zajímavá debata,” sdělil Novinkám Chovanec.

Vláda ve čtvrtek rozhodla, že projekt zastavuje. [celá zpráva]

Jaký bude osud skupiny dalších devíti Iráčanů, kteří měli přiletět v sobotu, zatím není jasné.

Z ČR zároveň ve čtvrtek odcestovala skupina osmi uprchlíků, kteří se rozhodli vrátit zpět do Iráku. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Osm iráckých křesťanských uprchlíků odletělo zpět do vlastiVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám